Hlavní navigace

Firmy plánují investovat do inovací v energetice a nejvíce je ohrožuje růst cen energií

2. 12. 2022

Sdílet

 Autor: ČSOB
České firmy a podnikatele v jejich činnosti nejvíce ohrožuje růst cen energií, který označilo za riziko sedm z deseti dotazovaných. Druhým nejzávažnějším faktorem je vývoj české ekonomiky, jenž představuje problém pro dvě třetiny respondentů, vyplývá z aktuálního průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

Hodnota Indexu očekávání firem, barometru nálady v české ekonomice, se od jara snížila o 14,5 bodu na –15,7 bodu, což znamená převažující pesimismus. Ne všechny složky, ze kterých se index počítá, se ale zhoršují. „Jedinou ze tří složek Indexu očekávání firem, která si od jara polepšila, jsou investice. Jasně a nepřekvapivě se projevuje orientace firem na investice zaměřené na inovace v oblasti energetické soběstačnosti a udržitelnosti. Konkrétně více než 60 procent z dotázaných firem plánuje v příštím půlroce investovat do zavedení nějakých energetických úspor,“ konstatuje Pavel Prokop, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

 Hlavní rizika pro firmy a podnikatele (v procentech)

Graf: Hlavní rizika pro firmy a podnikatele (v procentech)

Zdroj: ČSOB

Index očekávání firem nejvíce dolů stahuje očekávaný útlum zákaznické poptávky. Pokles poptávky po zboží a službách v posledním kvartále totiž čeká hned 48 procent dotazovaných, což je oproti jaru nárůst o 15 procentních bodů. „Pokles subindexu očekávané poptávky koresponduje s naší predikcí pokračování mělké recese v české ekonomice na přelomu letošního a příštího roku,“ uvádí Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB.

Barometry nálady na Slovensku

Slovenský Index očekávání firem klesl v porovnání s jarem o 11,7 bodu na –9,9 bodu. „Slovenské firmy sa obávajú rastu nákladov spojených s cenami energií a ich dopadom na ich fungovanie. To nie je nič prekvapivé, keďže zažívame najvyššiu infláciu za viac ako dve dekády. Pre podnikanie je tak najväčšou výzvou rast inflácie, riziko poklesu kúpyschopného dopytu a zvládnutie prechodu na technológie s nižšou energetickou náročnosťou,“ charekterizuje stav na Slovensku Marek Gábriš, hlavní ekonom ČSOB Slovensko.

Nespokojenost s ekonomikou

Se současnou ekonomickou situací v ČR je spokojeno jen 30 procent firem a podnikatelů. Nejvíce nespokojených je ve zpracovatelském průmyslu, strojírenství a v odvětví nemovitostí včetně jejich správy.

Byl pro vás článek přínosný?