Hlavní navigace

Firmy se vyhýbají informační povinnosti

15. 8. 2019

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens - Fotolia.com
410.000 firem nezveřejnilo finanční výkazy za rok 2018. Je to setrvalý stav, informační povinnost v období mezi lety 2014 a 2017 nesplnila nadpoloviční většina firem.

Základní termín pro zveřejnění finančních výkazů firem za rok 2018 uplynul na konci července, přesto výsledky svého hospodaření doposud nezveřejnilo 82 procent společností. Podle analýzy poradenské společnosti Bisnode, která má k dispozici nejrozsáhlejší databázi finančních výkazů a platebních informací o firmách, informační povinnost v období mezi lety 2014 a 2017 nesplnila nadpoloviční většina firem. Za posledních sedm let ani jednou výsledky hospodaření nepublikovalo více než 126.000 společností, což je čtvrtina ze všech registrovaných firem v ČR.

 

„Možná se blýská na lepší časy. Po vzoru Slovenska, kde jsou finanční výkazy k dispozici pro většinu firem, chce ministerstvo průmyslu a obchodu současný stav změnit. V rámci balíčku, který by měl snížit administrativní zátěž podnikatelů, plánuje, že účetní výkazy by rejstříkovým soudům nepředávaly samotné firmy, ale berní úřady. To by, podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu, mohlo platit již za účetní rok 2020,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. „Touto změnou by se narovnalo podnikatelské prostředí a všechny firmy by tak měly stejné podmínky. Stávající stav totiž paradoxně škodí poctivým podnikatelům, kteří si své zákonné povinnosti plní,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode. „Z protikorupčního hlediska je práce s rejstříkovými soudy velmi důležitá. Po změnách voláme dlouho a nechápeme, proč navrhovaný automatizující systém nepřišel už dávno. Omezilo by to provozování nastrčených firem, se kterými se tak často setkáváme při kauzách okolo veřejných zakázek nebo dotací z EU,“ dodal ředitel Nadačního fondu proti korupci Karel Škácha.


Postoj firem ke zveřejňování finančních výkazů ve sbírce listin se liší v závislosti na jejich oboru podnikání, objemu tržeb nebo registrovanému sídlu.

 

CS24

TOP 5 nejhorších oborů činnosti
podle plnění informační povinnosti za rok 2018
(podíl firem, které nesplnily povinnost)

  • Velkoobchod s potravinami, nápoji a tabákovými výrobky (93,08%)
  • Nákup a následný prodej vlastních nemovitostí (90,75%)
  • Zprostředkování nespecializovaného velkoobchodu a nespecializovaný velkoobchod (90,06 %)
  • Velkoobchod s výrobky převážně pro domácnost (89,34 %)
  • Výroba magnetických a optických médií (89,09 %)

Zdroj: Bisnode (*data k 6. 8. 2019)

Byl pro vás článek přínosný?