Hlavní navigace

Hlavním problémem eurozóny je pád úvěrů firmám, zaznělo na první akci české CFA Society v Bratislavě

8. 3. 2014

Sdílet

 Autor: © Tomas Sereda - Fotolia.com
Při inflaci pod jedno procento se nahlas volá po tom, aby ECB a členské státy EU podnikly další kroky k zajištění cenové stability a odvrátily stagflaci podobnou japonské "ztracené dekádě".

Kardinálním rizikem pro eurozónu je propad bankovních úvěrů soukromému sektoru. Na historicky prvním setkání CFA Society Czech Republic v Bratislavě to 6. března 2014 řekl Robert Auxt z Ministerstva financí SR. CFA Society Czech Republic sdružuje finanční profesionály nejen z ČR, ale i ze Slovenska. Konkrétně jde o 24 z celkových 140 členů. Mezi kandidáty v programu CFA je ale zastoupení SR daleko větší – více než třetina z celkových 923 zapsaných kandidátů.

„Jsme velice rádi, že jsme pro naši první přednášku v Bratislavě získali takového odborníka, jakým je pan Auxt. Doufáme, že zájem o naše aktivity na Slovensku poroste a budeme tu moci uspořádat další odborné i networkingové akce,“ říká Marek Jindra, president CFA Society Czech Republic.

 

EU dusí dramatický meziroční propad půjček firmám

Robert Auxt se ve svojí prezentaci věnoval makroekonomickým nerovnováhám v evropské ekonomice. „Navzdory několika pozitivním ekonomickým indikátorům zůstává hlavním problémem eurozóny pomalý růst úvěrů. Nejnovější číslo ECB o půjčkách soukromému sektoru ukázalo dramatický meziroční propad o 1,8 %,“ upozorňuje Auxt, který je ředitelem Útvaru strategie financování hospodářského růstu MF SR.

„Úvěrová kontrakce tak zůstává jedním z klíčových rizik pro křehké ekonomické oživení. Při inflaci pod 1 % mnoho ekonomů volá po tom, aby ECB a členské státy podnikly další kroky k zajištění cenové stability a odvrátily stagflaci podobnou japonské 'ztracené dekádě',“ dodává.

 

Robert Auxt je kromě pozice vedoucího odboru na MF SR také členem správní rady Evropské investiční banky a Evropského stabilizačního mechanismu. Dříve zastupoval Slovensko v ECOFINu, Euroskupině a dalších výborech Evropské rady. Před vstupem do státních služeb pracoval jako investiční bankéř v Londýně. Je držitelem titulu MA z ekonomie na University College London a MSc z práva a účetnictví na London School of Economics.

 

CFA Society Czech Republic (www.czechcfa.cz) je nezisková organizace finančních profesionálů, založená v dubnu 2002 v České republice. Je jednou ze 140 členských asociací nadnárodní organizace CFA Institute (www.cfainstitute.org) a jejím cílem je prosazovat nejvyšší standardy etiky, odbornosti a profesionality v české a slovenské finanční komunitě. V současné době sdružuje 140 členů, většinou držitelů titulu CFA (Chartered Financial Analyst), a více než 900 kandidátů z ČR a Slovenska přihlášených do programu CFA. Členy jsou především portfolio manažeři, finanční analytici, investiční bankéři, konzultanti, finanční poradci, risk manažeři, i vrcholoví manažeři finančních institucí. Sponzory CFA Society jsou EY, ČSOB Asset Management a ING Investment Management.

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?