Hlavní navigace

I dividendové tituly mohou inspirovat

31. 3. 2010

Sdílet

Má smysl investovat do dividendových titulů? Názory se různí, záleží samozřejmě především na vývoji trhů a investiční strategii.

Akciové trhy, které od března posílily o desítky procent, v poslední době jako by váhaly, kterým směrem se vydat. Minulý týden se jim ale vcelku dařilo. Americký akciový index S&P 500 posílil o 0,6 %, německý DAX Xetra o 2,3 %, české akcie, měřené indexem PX o 1,8 %. Optimismus živený hlavně z USA přiměl část investorů k tomu, aby opět vstoupili na akciové trhy. Další, včetně sofistikovanějších, ovšem dál váhají. Nebo investují opatrně.

Navzdory, nebo spíše vzhledem k prudkému posílení akcií za poslední rok, se zkrátka řada investorů akcií dál obává. Míra nejistoty na trzích se sice proti zmatku, který vypukl v roce 2008 po pádu americké investiční banky Lehman Brothers, postupně snížila, situace přesto nahrává dividendovým akciím.

V době, kdy se inflace pohybuje mezi nulou a jedním procentem, je totiž pro některé agresivnější investory zajímavý třeba i jen pětiprocentní výnos (podíl dividendy vůči ceně akcie násobený stem). Navíc je to poměrně jistý zisk. Je ovšem třeba včas nakoupit titul s nárokem na zajímavou dividendu. 

 

Dvojí pohled na dividendy

Názor na dividendy, respektive firmy, které je vyplácejí, není přitom jednoznačný. Jde přece o peníze, které se investorům zdaňují. Tato částka by tedy jinak mohla jít na rozvoj firmy a v budoucnu třeba příznivě ovlivnit cenu její akcie. Nejsou tedy dividendy vypláceny proto, že firma nemá kam investovat, nebo tak trochu i z populismu, aby uspokojila akcionáře? Na druhé straně není ovšem nikde řečeno, že pokud budou tyto prostředky věnovány na rozvoj, přinesou vždy očekávané ovoce.

Dobrá firma se ostatně pozná i podle jasné dividendové politiky. Pokud se jednou rozhodla vyplácet dividendy – mělo by to být podle jasně stanovených pravidel – a ukázat tak, že „na to má“, bude to v případě, že jednou dividendy nebudou, bráno jako nepříznivý signál pro investory.

Jak již bylo uvedeno, dividendy jsou zajímavé v době nízké inflace, ale také – pokud je firma vyplácí ze skutečných zdrojů a nikoliv tak řečeno z podstaty – v době poklesu, nebo stagnace trhů. To může samo o sobě zvýšit její atraktivitu a pomoci – byť třeba jen dočasně – ceně jejích akcií. Nesmí se tak však dít na úkor budoucnosti.

Existují přitom odvětví, jako třeba banky, energetika, nebo telekomunikace, u nichž je výplata dividend daleko více běžná než v jiných odvětvích či oborech. Platí to zejména pro technologické, ale i další firmy, řazené mezi růstové, u nichž akcionáři spoléhají spíše na výdělek v podobě růstu ceny jejich akcií.

 

 Pozor na včasný nákup a prodej vybraných titulů

Investoři, kteří chtějí spekulovat na dividendu, by měli v prvé řadě včas reagovat na informaci o jejich budoucí výplatě a především si pokud možno z důvěryhodných zdrojů ověřit, kolik bude vlastní dividenda činit. A podle toho zareagovat. Akcie musí mít totiž v okamžiku, kdy jejich majiteli vzniká právo na výplatu dividendy. A přitom je nekupovat pozdě. Blížící se výplata známé dividendy může totiž jejich cenu výrazně zvednout a je pak otázka, zda se podobná transakce vyplatí.

Kdo spekuluje na dividendový výnos, měl by pak akcie v okamžiku, kdy již nenesou nárok na výplatu dividendy, co nejrychleji prodat. Ideální by bylo, pokud se mu to podaří ještě v okamžiku, než bez nároku na tuto dividendu oslabí přibližně o výši této dividendy (obvykle o něco méně, a to bez daně, která v ČR činí 15 procent). Když uspěje a titulu dál věří, klidně si je může znovu koupit, tentokrát – bez nároku na dividendu – tedy obvykle levněji. 

 

Tabák a ti ostatní

I když v minulosti existovaly i další společnosti, které – často nepravidelně – rovněž vyplácely dividendy, v ČR jsou za dividendový titul tradičně považovány akcie Philip Morris. Zatímco loni činila jejich výše dividendy 560 korun, letos by to mělo být 780 korun na akcii, což aktuálně představuje dividendový výnos 7,88 procenta. I po odečtení 15% daně to představuje zajímavý zisk. V ČR přispěla k rozšíření dividend privatizace řady strategických firem. Dividendy totiž představují jednu z cest, jak si zahraniční vlastník firmy přijde na své.

To je například případ Komerční banky, jejíž dividendu za loňský rok (vyplácenou letos) zatím odhadují analytici na 170 korun, což představuje dividendový výnos asi 4,4 %, dividendy u Erste Bank mají činit 0,65 eur, což je 16,50 korun na akcii a dividendový výnos 2,1 procenta na akcii, v případě Telefóniky 02 se hovoří o 40 korunách, tedy o devítiprocentním dividendovém výnosu na akcii. U společnosti ČEZ by měla podle dosavadních propočtů činit dividenda 55 Kč, což je více než šestiprocentní výnos na akcii. Pokud se tedy některé politické strany nerozhodnou, že bude tato dividenda jiná, rozuměj vyšší, nebo firma nevyplatí mimořádnou dividendu.

O výplatě dividend se spekuluje také v případě pojišťovny VIG, firmy Pegas Nonwovens nebo těžební společnosti NWR. Unipetrol, i když zde se názory poněkud liší, developeři Orco a ECM, AAA Auto, nebo růstově zaměřené firmy CME či KIT Digital by zřejmě dividendy vyplácet neměly. Řada těchto informací je ale stále v rovině spekulací. Kdo tedy hodlá sázet na dividendové tituly, měl by je dál sledovat velmi ostřížím zrakem.

Zajímavou inspiraci mu mohou přinést některé fondy, zaměřené na zahraniční dividendové tituly, které v ČR nabízejí finanční skupiny ING, HSBC, nebo BNP Paribas.

 

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

 

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?