Hlavní navigace

Investoři sází na Německo: oživení trhu s private equity

16. 8. 2011

Sdílet

V porovnání s předchozím rokem vzrostl u našich nejdůležitějších sousedů díky hospodářskému růstu v prvním pololetí roku 2011 počet nákupů firem – o miliardové obchody se sice nejednalo, ale celkové množství investic se zvýšilo.

Německo je opět výhodným trhem pro investory, neboť počet nákupů podniků stoupnul v prvním pololetí roku 2011 ze 46 na 52 nákupů. Taktéž hodnota transakcí se – ve srovnání s druhou polovinou roku 2010 – zvýšila na 4 miliardy euro. Uvedla to nejnovější studie o trhu s private equity poradenské společnosti Ernst & Young (o níž před týdnem informoval partnerský německý portál CFO World).

 

Trh s private equity se vzpamatovává 

Podle studie investoři využívají příznivé investiční podmínky a zbavili se 43 podílů ve firmách s celkovou hodnotou 8,8 mld. €, což je o 6,7 miliardy více než o pololetí dříve. Tím se zdá být dno na německém trhu s private equity překonáno, říká Joachim Spill z Ernst & Young.

Za hlavní důvod znovuoživení se považuje hospodářský růst. Stále více průmyslových podniků je díky plným pokladnám schopno nakupovat konkurenty z oboru a platit za ně od jejich majitelů přijatelné ceny, vysvětluje Joachim Spill.

 

Miliardové obchody zůstávají výjimkou 

Velké transakce přesto v seznamu prvních měsíců roku 2011 chybí – žádná nepřesáhla hranici jedné miliardy eur. Na prvním místě žebříčku je prodej podniku Carbon Black z rukou Evoniku do majetku investora Rhône Capital. Přesáhl hranici 900 milionů eur.

Obchody za miliardy budou podle studie i ve střednědobém výhledu spíše výjimkami. Nabídka atraktivních velkých firem na trhu s podniky je nulová. K tomu ještě potenciální investory znejisťuje volatilita finančních trhů v Evropě a Spojených státech.

 

Investoři z nově industrializovaných zemí 

Největší šance vycítily dnešní firmy se zájmem na proniknout do elity rozvojových zemí. Trend jde jednoznačně směrem k rozvíjejícím se ekonomikám. Tyto země začaly projevovat zvýšený zájem o německé podniky. Tak byli například subdodavatelé automobilového průmyslu jako Preh, Saargummi nebo KSM Castings prodáni čínským private equity společnostem.

Přes hospodářský vzestup zůstává počet private equity transakcí daleko za fúzemi a převzetími (M&A). V prvním pololetí v Německu vzrostlo množství transakcí o 43 procent na 23,2 miliardy eura. Hlavní podíl na tomto růstu má převzetí společnosti MAN koncernem Volkswagen, jen to samotné dosáhlo hodnoty 11, 2 mld. eur.

 

Z partnerského německého CFO Worldu přeložil Max Hutar

bitcoin_skoleni