Hlavní navigace

Iveta Ocásková, KB: Nevylučuji, že úvěry pro firmy poněkud zdraží

Sdílet

 Autor: © AshDesign - Fotolia.com
Jak na tom budou velké firmy v České republice z pohledu velké banky. Na to jsme se ptali Ivety Ocáskové, která je v Komerční bance (KB) odpovědná za řízení segmentu korporátní klientely s obratem od 60 do 1 500 milionů korun.

Většina prognóz pro tento rok se shoduje na stagnaci, mírný růst je očekáván jen ve vybraných odvětvích. Jaký je váš odhad? 

Ekonomika eurozóny, kam směřuje drtivá většina českých exportů, patrně již v loňském závěrečném čtvrtletí spadla do recese, kde by se měla udržet i v první polovině letošního roku. Vzhledem k tomu, že česká ekonomika v posledních dvou letech roste výlučně díky čistým exportům, musí se nutně hospodářské zpomalení v eurozóně promítnout i ve výkonnosti českého hospodářství.

V důsledku těchto očekávání a kvůli zvyšování tlaku na efektivitu je možné předpokládat, že zejména malé a střední firmy například v oboru stavebnictví či v oboru velkoobchodní činnosti budou pod značným tlakem. Také vývoj v realitním byznysu budeme jistě bedlivě sledovat. I v sektorech senzitivnějších na vývoj ekonomické situace však můžeme najít velmi stabilní či dokonce dynamicky rostoucí firmy. Nezatracujeme rozhodně žádný sektor, vždy jednáme s konkrétním klientem a na partnerské bázi se snažíme najít řešení pro jeho potřeby.

Zakládáme si na tom, že stojíme za svými klienty dlouhodobě od jejich rozvojových plánů, nových investičních záměrů až po navazující provozní potřeby. Připravujeme pro letošní rok celou řadu změn, jejichž cílem je držet s klienty krok v době významných změn a nejistot tak, abychom mohli nabídnout ta nejlepší řešení odpovídající jejich aktuálním potřebám.

 

Iveta OcáskováMůžete charakterizovat úvěrovou strategii KB pro letošní rok? Budete v poskytování úvěrů podnikové sféře opatrnější nebo naopak plánujete expanzi a růst objemu? 

Již v loňském roce zvýšila skupina KB objem financování české ekonomiky s nárůstem poskytnutých úvěrů o 13 %. I letos plánujeme pokračování růstu úvěrového portfolia v podnikové sféře, a to na úrovni řádově 4,6 %. Vzhledem k velmi dobré kontrole úvěrového rizika neplánujeme žádné zásadní změny v přístupu k úvěrování.

 

Jak byste zhodnotila úvěrové riziko pro banky v letošním roce? Jak odhadujete vývoj rizikových úvěrů? 

Vývoj rizikových úvěrů se může zejména v některých oborech mírně zhoršovat. Díky osvědčenému modelu univerzálního bankovnictví a stabilitě celé skupiny zůstáváme pro naše klienty i v tomto období spolehlivým partnerem. Spoléháme na prohlubování spolupráce s dlouhodobými klienty i na selektivní oslovování klientů nových.

 

V loňském roce převažovala poptávka po provozních úvěrech, investiční aktivitu podniky spíše omezovaly. Jaký je váš odhad do příštích měsíců? 

V tomto ohledu neočekáváme – i vzhledem k makroekonomickým prognózám pro rok 2012 – žádné zásadní změny, trend útlumu investičních aktivit bude patrně pokračovat i v příštích měsících. Nicméně každá krize přináší i příležitosti připraveným a ty jistě budou uchopeny dravci v podnikatelském prostředí. Já věřím, že budeme u toho.

 

Jak vidíte letošní vývoj úrokových sazeb u úvěrů pro firemní klientelu? 

Cena úvěrů se samozřejmě bude odvíjet od vývoje úrokových sazeb v ekonomice. Prozatím je očekáván spíše mírný nárůst v souvislosti s rostoucí cenou peněz na mezibankovních trzích, s nižší likviditou trhu a dostupností zejména středně a dlouhodobých zdrojů. Částečný vliv může mít také očekávaná ekonomická stagnace a zhoršování bonity firem v důsledku zpomalování ekonomiky.

 

Banky již delší dobu soupeří o dobré korporátní klienty – tedy solventní a perspektivní firmy. Jaké jsou hlavní zbraně v tomto konkurenčním boji? 

Komerční banka je hlavní korporátní bankou na českém trhu, našimi klienty jsou tisíce tuzemských společností. Ačkoli rozdíly mezi velkými bankami na trhu nejsou v nabídce produktů diametrálně odlišné, to, co vyřadí konkurenci a vyhrává, je jednoznačně partnerství, které lety sílí. Oboustranná transparentnost obchodního vztahu je základním kamenem spolupráce. Jde ruku v ruce se schopností nacházet optimální řešení potřeb našich klientů a velmi často i s rychlostí poskytovaných služeb. To jsou podle nás nezbytné atributy lídra trhu, kterým chceme být.

 

Popište prosím vývoj portfolia finančních produktů pro podniky... 

Základem portfolia jsou tradiční produkty platebního styku, řízení hotovosti a zhodnocování dočasně volných peněžních prostředků, dále různé formy firemního financování včetně sofistikovaných řešení pro řízení firemních rizik. Mezi ty patří zahraniční expanze našich klientů včetně souvisejících nebezpečí, investice velkého rozsahu, zajištění kurzového, úrokového či komoditního rizika. Nerada bych opomenula složitější struktury financování v oblastech akvizic, nemovitostí, projektového financování, například v oblasti obnovitelných zdrojů nebo syndikace či klubové financování, projekty s podporou dotací EU či emisí cenných papírů.

 

Jaké jsou nejnovější trendy? 

Bankovní inovace se dnes u firemní klientely točí zejména kolem zjednodušování a urychlování administrativních procesů, kolem on-line inovací, hledání individualizovaných řešení. Stálá modernizace systémů elektronického bankovnictví a zpříjemňování života podnikatelů jak v jejich firemním, tak i osobním životě, jsou další oblastí pro neustálá zlepšení. KB tyto trendy reflektuje, na květen letošního roku například připravujeme nasazení revolučních změn v přímém bankovnictví. Chystáme také nějaké novinky v oblasti korporátních karet.

 

CS24

Ilustrační foto: © AshDesign - Fotolia.com

 

Byl pro vás článek přínosný?