Hlavní navigace

Jak jsem nekoupil DVD práva na seriál Profesionálové

1. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © ara245 - Fotolia.com
Za normálních okolností bych byl frustrován, protože rok práce a výsledek nula, ale já byl vlastně rád. Jistě se zeptáte proč? 2008 byl totiž poslední zajímavý rok pro výrazné prodeje DVD, především příbalů. Tento trh se následně úplně nasytil a začal být prodělečný.

Jan VinterVždy, když odejde někdo známý, byť jste nikdy nepřišli do kontaktu, máte určitý pocit smutku ze ztráty někoho, koho jste vlastně přece jenom nějak znali. Zažil jsem to již mnohokrát, výjimkou nebyla ani smrt Lewise Collinse tento týden. Collins byl nejen u nás, ale i jinde ve světě známější jako Bodie ze seriálu, který vidělo i české a slovenské publikum.

Jen pro připomenutí: Profesionálové (anglicky The Professionals) byl britský kriminální televizní seriál vyprávějící o zvláštním oddělení britské policie CI5. Hrdiny byli agenti Doyle (Martin Shaw), Bodie (Lewis Collins) a velitel jejich oddělení major Cowley (Gordon Jackson). Seriál byl natáčen od 13. června 1977 do 22. května 1981 a premiérově vysílán od 30. prosince 1977 do 6. února 1983. Je nutno konstatovat, že seriál měl jak ve Velké Británii, tak celosvětově obrovský úspěch. Paradoxní je, že oba hlavní hrdinové Doyle a Bodie, kteří jsou v seriálu ti nejlepší přátelé, se v soukromí nijak „nemuseli“, což mnohdy vyústilo i k napjatým chvilkám při natáčení….

 

Ticho je nepřítelem byznysu

Mým cílem není psát Bodieho nekrolog a ani velebit svůj oblíbený seriál, ale chci se s vámi podělit o svoji obchodní zkušenost. Jako velký fanoušek „Profesionálů“ jsem chtěl v roce 2008 koupit DVD práva pro Českou a Slovenskou republiku na všech 57 dílů, které byly natočeny. Svoji „misi“ jsem zahájil v únoru 2008. Nejdříve bylo nutné najít vlastníky práv, oficiální název společnosti nebudu uvádět – řekněme třeba X. Spojil se s nimi a začali jsme pracovat na návrhu smlouvy a jejich náležitostech. Každému je jasné, že se hlavně jednalo o cenu. Vzhledem k tomu, že seriál byl u nás již nadabován, a to přímo skvěle (musím říci, že anglicky mluvící filmy vždy sleduji v originále, ale zde jsem rád udělal výjimku – fenomenální výkony A. Švehlíka a poté K. Heřmánka v roli Doyla, P. Olivy v roli Bodieho, J. Adamíry, a po jeho smrti O. Brouska st. v roli Cowleyho, jakož i dalších), bylo nutné se spojit s majiteli dabované verze, a jim potvrdit, že od společnosti X mám tzv. Access Letter, tj. potvzení, že vlastníte DVD práva pro dané teritorium, v tomto případě ČR s SR.

Mezi tím do tohoto procesu vstupují právníci Licensora (tedy X), Licenseeho (tedy mě), majitele dabované verze. Dále potřebujete originální „art work“, na jehož základě jste schopen vyrobit obaly a další potřebné náležitosti, například pro marketingovou kampaň. To opět zabere pár měsíců. Dále musím konstatovat, že odpovědní pracovníci ze společnosti X (a další na ně „nabalení“) byli neustále na cestách, pak do toho přišly prázdniny, Dušičky, Den díkůvzdání a ještě nevím, co všechno, takže do finále jsme se dostali kolem 15. prosince. Stěžejní byla cena, a to 1 tisíc amerických dolarů za jeden díl, tedy dohromady USD 57 tisíc a licenční období bylo sedm let. Takže jsem se těšil, že budu mít krásného Ježíška, po tak dlouhé době bych si ho zasloužil, ale ještě před vánoci mi přišel takový nenápadný e-mail, jestli nechci něco „přihodit“, protože mají jiného zájemce, který nabízí více.

Odepsal jsem, že sice nerad, ale mohu o tom přemýšlet, a o kolik bych měl jít výše. Žádná odpověď, pak byly Vánoce, Nový rok a v lednu 2009 jsem jim napsal, že jsem připraven smlouvu podepsat. Zase ticho, což je vždy podezřelé. 

 

Good-luck šťastným kupujícím...

Začátkem února přišel e-mail, kde stálo, že pokud chci deal uzavřít, tak musím okamžitě zaplatit 150 tisíc eur.

Přišel zajímavý moment: Za normálních okolností bych byl frustrován, protože rok práce a výsledek nula, ale já byl vlastně rád. Jistě se zeptáte proč? 2008 byl totiž poslední zajímavý rok pro výrazné prodeje DVD, především příbalů. Tento trh se následně úplně nasytil a začal být prodělečný. Takže jsem pánům ze společnosti X popřál good-luck, že udělali pro ně opravdu skvělý deal a zajímalo mě, kdo byl tím šťastným kupujícím, pokud mi pánové z X řekli pravdu. Když začala vycházet DVD, tak jsem si ono jméno pochopitelně přečetl, a dále se po tom nijak nepídil. Takže otázka zní: Byl to pro něj dobrý nebo špatný obchod? Možná ovšem, že smrtí sympťáka Bodieho se zájem o seriál opět zvedne a penízky se budou dále kutálet….

 

Autor je finanční konzultant a filmový producent

 

soutez_casestudy

Článek vyšel i v angličtině zde

 

Byl pro vás článek přínosný?