Hlavní navigace

K daňovým změnám a zvýšení DPH , které dnes schválila vláda

23. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © vege - Fotolia.com
Přinášíme komentář Tomáše Hunala, senior manažera v daňovém a právním oddělení PwC Česká republika a Zdeňka Hrdličky, analytika PwC Česká republika k daňovým změnám, které dnes schválila vláda.

Schválené změny zdanění příjmů pocítí na svých platech zejména vysoce kvalifikovaní zaměstnanci, manažeři a další pracovníci s nejvyššími příjmy. Nejen, že jim klesne čistý příjem, ale zrušení stropů pro placení zdravotního pojištění navíc zvýší cenu práce těchto specialistů. Tito odborníci nebo jejich zaměstnavatelé z řad zahraničních investorů pak mohou zvažovat přesun do zemí s příznivějším režimem daňových a pojistných odvodů.

O dnešním jednání vlády lze nalézt další informace zde.

Zaměstnance s průměrnou mzdou se navrhované změny v oblasti daně z příjmů fyzických osob v roce 2013 nedotknou. Zaměstnanci s hrubou mzdou 150 tisíc Kč měsíčně se čistý měsíční příjem v příštím roce sníží o 3,5 tis. Kč. Čím vyšší příjem, tím budou dopady citelnější. Generální ředitel české pobočky významné mezinárodní společnosti s ročním příjmem včetně bonusů ve výši 6 mil. Kč, přijde v úhrnu za rok na čisté výplatě o 580 tis. Kč, tedy de facto o více než jeden měsíční plat,“ říká Tomáš Hunal, senior manažer v Daňovém a právním oddělení PwC Česká republika.

„Vládou schválená masivní konsolidační opatření budou mít citelný dopad na občany i hospodářský růst České republiky. V důsledku vyšší DPH lze očekávat nárůst inflace, a v důsledku toho nižší reálnou spotřebu domácností. První odhady ukazují, že celková výše příjmových a výdajových opatření bude v roce 2014 zhruba vyrovnaná. Vláda by se však měla snažit především o střídmost na výdajové straně, aby se dodatečné daňové příjmy nestaly časem jen zdrojem dalšího utrácení. Sporné jsou však i nezacílené škrty plánované na příští rok, které mohou navíc podvázat ekonomický růst. Takováto razantní opatření by si zasloužila hlubší diskusi a analýzu,“ říká Zdeněk Hrdlička, analytik PwC Česká republika.

bitcoin_skoleni

Zdroj: PwC Česká republika