Hlavní navigace

Kapesné na zahraničních pracovních cestách – z kráceného nebo nekráceného stravného?

29. 2. 2012

Sdílet

Novela zákoníku práce účinná od 1. ledna 2012 zavedla povinné krácení sazeb stravného v případě, kdy je zaměstnanci bezplatně poskytnuto jídlo v průběhu pracovní cesty (tuzemské i zahraniční).

Ačkoli to pravděpodobně nebylo úmyslem zákonodárce, povinné krácení stravného přineslo určité výkladové nejasnosti při výpočtu výše kapesného u zahraničních pracovních cest.

Zaměstnavatel může zaměstnanci na zahraniční pracovní cestě poskytnout kapesné do výše 40 % zahraničního stravného. Nově vyvstává otázka, zda v případě zajištění bezplatného jídla během pracovní cesty se pro výpočet 40 % použije krácené či nekrácené stravné. 

Popsané nejasnosti mohou mít rovněž vliv na stanovení tzv. „nadlimitního“ kapesného, které by pak podléhalo zdanění a odvodu pojistného na straně zaměstnance. Zaměstnavatelé v podnikatelské sféře jsou totiž oprávněni poskytovat svým zaměstnancům i vyšší než zákonné stravné a kapesné, ale rozdíl je pak považován za zdanitelný příjem zaměstnance.

Rozdílné názory na to, zda se kapesné počítá z krácené či nekrácené výše stravného, mají i příslušní odborní pracovníci ministerstva financí a ministerstva práce a sociálních věcí.

 

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?