Hlavní navigace

Kateřina Jirásková, CFO spol. PPF: Zájem mezinárodních bank o investování do českých aktiv mě příjemně překvapil

7. 6. 2014

Sdílet

 Autor: © Sebastian Duda - Fotolia.com
Devátý ročník ocenění Finanční ředitel roku byl vyhlášen v dubnu t. r. Členové Klubu finančních ředitelů, Rada Klubu a CFO Akademie zvolila finančním ředitelem roku 2013 Jiřího Postolku ze Severočeských dolů. Talentem roku se stala Kateřina Jirásková, finanční ředitelka skupiny PPF a předsedkyně představenstva PPF a. s.

Kateřina Jirásková Byla jste zvolena Talentem roku 2013 (bližší informace zde). Rada CFO Clubu ocenila vaše výsledky na poli finančního řízení skupiny, která v půli loňského roku oznámila dosažení rekordní výše aktiv přesahující 22 mld. eur. V říjnu pak oznámila PPF akvizici většinového podílu v největším tuzemském operátorovi O2. Co bylo nejobtížnější z finančního hlediska při této fúzi? 

To nelze jednoznačně říci, celá transakce se odehrála v rekordně krátkém čase. Mohu nicméně zmínit například samotnou velikost úvěru, který v českých podmínkách dosáhl mimořádně vysokého rámce 2,288 miliardy eur. Podílí se na něm dvě desítky světových bankovních ústavů. Byl to náročný složitý proces, který jsme však zvládli během dvou měsíců, tedy velice rychle a efektivně.

 

Co si z této zkušenosti odnášíte? 

Příjemně mě překvapil zájem mezinárodních bank o investování do českých aktiv. I přes relativně nestabilní prostředí, které na světových finančních trzích panuje už několik let, vidíme velkou důvěru v českou ekonomiku. Ta se potvrdila i schopností bankovního konsorcia denominovat devadesát procent úvěrového rámce v korunách. Když si vezmete, že jsme chtěli, aby podíl koruny činil aspoň padesát procent, pak se jedná o velký úspěch.

 

Postavení finančních ředitelů prý v důsledku ekonomické krize posílilo. Je tomu tak i ve vaší společnosti? 

Záleží, co tím posílením myslíte. Pokud jde o hlídání rizik, tak jsou finanční ředitelé určitě pod větším tlakem vrcholného managementu i akcionářů. Rozkolísány jsou jak finanční, tak kapitálové trhy a teď jde o to, aby se firmy mohly plně věnovat svému podnikání a zbytečně neztrácely peníze jinde. Tomu musí pomoct i finanční ředitel. Ale bylo tomu vlastně někdy jinak?

 

CFO v období krize připadla také nevděčná role, protože museli hledat cesty snižování nákladů. Mnozí si stěžovali, že se jim nedostávalo podpory vedení. Jak to bylo u vás? 

V PPF není nouze o podporu ke snižování nákladů. Ačkoli jsme finančním vyjádřením rozsáhlá skupina, samotná PPF a vedení skupiny představuje pružný štíhlý subjekt, který netrpí obezitou a dalšími neduhy typickými pro velké korporace. Snažíme se tuto DNA vpravovat i do společností, které kupujeme anebo stavíme na zelené louce.

 

Jaký máte názor na tvrzení, že těžiště práce finančních ředitelů se přesouvá z výkaznictví a analýz k větší účasti v tvorbě strategie a rozhodovacích procesech? 

Odpověď nejlépe ukázala finanční krize 2008. Jedním z jejích příčin i průvodních jevů byl prudký rozvoj nových finančních produktů, zejména různých derivátů, které byly tak složité, že jim přestali rozumět jak regulátoři, tak někdy i samotní bankéři. Po procitnutí si začaly společnosti i mimo investiční a finanční svět více uvědomovat, že řízení firemních financí není jen o výkazech, ale i příležitostech a hrozbách, které nové finanční produkty v rychle se měnícím prostředí představují.

 

Přicházíte do kontaktu s auditory… Spolupracuje se vám lépe s velkými auditorskými společnostmi nebo s menšími firmami? 

Velký, nebo malý auditor? Tak pro nás otázka nestojí. My preferujeme dlouhodobé budování vzájemných vztahů, které se odvíjí od lidí a jejich kvalit.

 

Oblastí, kde jsou finanční ředitelé více angažováni než před krizí, jsou vztahy s obchodními partnery. Tam jde o vyjednávání o podmínkách spolupráce, kontraktů a podobně. Jaká je vaše zkušenost?  

Jak jsem již říkala, PPF je pružná a štíhlá, takže vyjednávání o podmínkách spolupráce, o kontraktech a další obchodní jednání rozhodně patří i do agendy finančního ředitele.

 

Jste obchodováni na burze? 

Skupina PPF sama o sobě nemá akcie na burze. Nový významný člen skupiny, O2 ČR, ano. Není to ale naše první přímá zkušenost s takovou akcionářskou strukturou. Jsme také největším akcionářem skupiny Polymetal International, těžaři zlata a stříbra v Rusku a Kazachstánu, která má akcie listované na londýnské burze. Regulace na kapitálových trzích se nás samozřejmě týká i z pohledu činností bank v našem portfoliu, stejně jako třeba z pohledu skupiny Home Credit, jejíž některé subjekty jsou vydavateli dluhopisů, ať již v Rusku nebo na mezinárodních trzích.

 

Měl by CFO také vyjednávat s investory, vyznat se v moderních způsobech řízení, být přítomen právnickým jednáním? 

Korporace typu PPF se bez vzájemné provázanosti investičních, finančních, právních a dalších útvarů neobejdou. Mluvila jsem o flexibilitě společnosti. Ale co je to v praxi? Znalost práce kolegů napříč útvary, zvědavost, jak věci fungují jinde, operativní porady a chuť se stále učit. Jsem ráda, že práce ve financích není jen vykazováním čísel, ale naopak vzrušujícím procesem, ve kterém každý den poznáváte něco nového.

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?