Hlavní navigace

Kdo jsou čeští a slovenští dolaroví milionáři?

31. 10. 2019

Sdílet

Průzkum, který uskutečila J&T Banka ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd, mapoval investiční chování a životní styl dolarových milionářů, tedy těch, jejichž disponibilní majetek má hodnotu minimálně 1 milion USD.

Do průzkumu se zapojilo celkem 282 respondentů z řad dolarových milionářů (165 Čechů a 117 Slováků). Data byla sbírána pomocí on-line dotazování. Kvalitativní pohled doplnily hloubkové rozhovory s 10 respondenty (6 v České republice, 4 na Slovensku).

 

Mladší než v zahraničí


Dolaroví milionáři jsou padesátníky, průměrně jim je mezi 50 a 53 lety. Ve věku nad 50 let je v České republice necelých 60 % bohatých (na Slovensku 49 %). V obou zemích je patrný nárůst mladších milionářů ve věku do 40 let, těch je v České republice necelých 10 %, na Slovensku 14 %. Může jít jak o úspěšné novodobé podnikatele či start-upisty, tak o rodinné nástupce našich bohatých. V rozmezí 40–49 let věku se nachází v Česku i na Slovensku přibližně třetina dolarových milionářů.

 

Dolaroví milionářk jsou tak u nás v průměru mladší než v západní Evropě, díky tomu, že tržní hospodářství je u nás jen 30 let, tak je u nás vyšší zastoupení mladších podnikatelů.

 

Muži vedou

 

Svět českých i slovenských dolarových milionářů je konstantně světem mužů. V Česku tvoří muži 85 % tuzemských bohatých a na Slovensku 88 %. Žen je dlouhodobě ve vodách našich úspěšných kolem 10 %. I když v zahraničí ve světě bohatých také převažují muži, v roce 2019 došlo dle zahraničního Wealth X World Ultra Wealth Report k razantnímu nárůstu bohatých žen, jejichž podíl činí 14,6 %. Mezi světovými ultra bohatými do 50 let pak je žena každým pátým boháčem.

 

Příčinu rozdílu počtu tuzemských a zahraničních bohatých žen lze hledat v původu majetku. Ženy totiž mezi bohatými figurují spíše ve vícegeneračním pohledu jako ty, kdo bohatství udržují a předávají dál. Méně často již prožily podnikatelský úspěch a vzestup mezi bohaté.

 

Podnikání je baví

CS24

 

Hlavním zdrojem příjmu českých a slovenských milionářů je i nadále podnikání. Není tak překvapivé, že nejvíce dolarových milionářů aktuálně zastává pozici majitele či jednatele firmy (v ČR 43 %, v SR 58 %) nebo osoby samostatně výdělečně činné (13 % v ČR, 6 % v SR). Celých 8 % českých a 5 % slovenských bohatých je ve funkci člena dozorčí rady nebo představenstva. V penzi je pak celých 10 % českých a 8 % slovenských dolarových milionářů. Roli zaměstnance zastává 12 % ve vedoucích pozicích (8 % v SR) a z pozice specialisty pak pocházejí 3 % českých bohatých (5 % v SR).

Byl pro vás článek přínosný?