Hlavní navigace

Kryptoměny: Zájem i rizika trvají, budoucnost je nejistá

21. 2. 2019

Sdílet

 Autor: © ulchik74 - Fotolia
Počet kryptoměn jde do tisíců, ve velikosti celkové tržní hodnoty je na prvním místě stále bitcoin, a to s velkým odstupem.

Pokud bylo oběživo z drahých kovů, každá mince měla svou hodnotu a přinejhorším z ní bylo možné vyrobit šperk nebo jinou ozdobu. Když se drahé kovy nahradily papírky, vstoupila do hry důvěra. Nejprve v to, že bankovky jsou kryté zlatem a bude je možné za drahý kov vyměnit, pak tato možnost padla a podkladem měny zůstala jen ta důvěra. O kryptoměnách to platí dvojnásob, kromě spoléhání na důvěru navíc chybí i zodpovědnost emitenta.

 

Ani odborníci nemají jasno

 

Podle jedněch kryptoměny čeká růst, jiní jsou opatrnější. Třeba Michael Novo­gratz, zakladatel investiční skupiny Galaxy Digital, prohlásil na summitu Yahoo Finance, že je pevně přesvědčen, že kryptoměny již dosáhly svého cenového dna a podle jeho mínění je bitcoin v dnešní době na vzestupu. Ještě v říjnu letošního roku jsme četli zprávy, jak se už několik měsíců takzvaným medvědům, tedy spekulantům na pokles, stále nepodařilo prorazit oblast kolem


6 000 dolarů za bitcoin. „To poukazuje na změnu trendu a bitcoin v následujících měsících velice pravděpodobně čeká růst,“ říkal tehdy Jiří Karpják, analytik Kryptofondu. Ovšem následující problémy, mezi které patřily i všeobecný pokles na akciových trzích, problémy s burzou Bitfinex a aféra okolo stablecoinu Tether, situaci změnily. Objevilo se také soupeření měn Bitcoin Cash SV a Bitcoin Cash ABC, které proběhlo zřejmě ne zcela čistými prostředky. To změnilo i hodnocení budoucího vývoje, takže koncem listopadu v tiskové zprávě Kryptofondu čteme, že „v současné době je tak prakticky nemožné předpovědět, kdy se situace na trhu uklidní a kterým směrem se trh poté vydá“. Pokud se navíc podíváme na tabulku top 10 kryptoměn a na údaj o změně směnného kurzu, ke kterému došlo za posledních sedm dnů, snadno si uděláme představu, jak silnou volatilitu tento trh má.

 

Humbuk kolem blockchainu

 

Kryptoměny jsou založeny na technologii blockchainu. Jde o sdílenou databázi veškerých transakcí. Mezi důležité vlastnosti patří absence prostředníka, decentralizace, neprolomitelnost a transparentnost. Ještě před nedávnem se do blockchainu vkládaly velké naděje, co se týče jeho použitelnosti i mimo oblast kryptoměn. Většina pokusů ale nedopadla podle očekávání. „Společnosti ve většině případů pouze využívají humbuk, který kolem blockchainu nastal. Prohlášením, že pracujete na zavedení této technologie do svého podnikání, se můžete v očích veřejnosti stát inovátorem, nebo dokonce získat pozornost investorů. Přitom reálné využití v praxi je přinejmenším s otazníkem,“ komentuje to Lukáš Hendrych z poradenské společnosti BDO.

 

Kryptoobr Čína

 

V odvětví těžby kryptoměn hraje nyní Čína první housle. Většina statistik uvádí, že podíl Číny na bitcoinové síti činí více než polovina světové těžby, což znamená, že většina výnosů z kryptoměn plyne právě čínským operátorům. Není to velké překvapení. Tzv. těžba se technicky uskutečňuje řešením složitých algoritmů na počítačích. Je třeba tedy mít dostatek výpočetní síly a levnou elektrickou energii pro provoz techniky.

soutez_casestudy

 

Obojí Čína má, a tak většina výrobců specializovaného hardwaru má velkou část svého provozu právě tam. Čína má také největší počítačovou výkonnost (hash rate) ze všech zemí. Tři největší výrobci hardwaru pro kryptoměny v nedávné době požádali o vstup na hongkongskou burzu a ta nyní investorům nabízí přístup k 85 % hardwaru pro těžbu kryptoměn podle příjmu a expozice až do výše 40 % odměn za těžbu bitcoinu, což dále upevňuje pozici Číny jako hlavního trhu pro přístup do infrastruktury kryptoměn.

Byl pro vás článek přínosný?