Hlavní navigace

Kvalitních IT specialistů je nedostatek, vydělají slušné peníze a práce na dálku jim přinese až o čtvrtinu více

2. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
No Fluff Jobs přináší zevrubný report o situaci na pracovním trhu v IT odvětví. Jde už o páté vydání a jedná se o nejkonkrétnější publikaci o finančních odměnách v technologickém sektoru. Publikace se opírá o data portálu No Fluff Jobs, konkrétně o pracovní inzeráty zveřejněné za rok 2022 v České republice, Polsku, Maďarsku a na Ukrajině. Zpráva uvádí rozpětí mediánu hrubé mzdy jednotlivých oborů IT. Zároveň vydávají mzdový kompas, v kterém zveřejňují rozpětí mediánu hrubé mzdy v pracovních inzerátech v Česku za rok 2022.

Česko loni zaznamenalo na trhu práce značné výkyvy. V první polovině roku počet inzerátů hledající IT specialisty rostl, v druhé ale zaměstnavatele dostihla nejistota spojená se zhoršující se ekonomickou situací a válkou na Ukrajině. Přesto, i kvůli nedostatku kvalitních odborníků, celkový počet inzerátů vzrostl. Zaměstnavatelé jsou navíc pro získání pracovníků odhodlaní udělat, co je v jejich silách, a nabízejí příjemné benefity, výhody (perks) na pracovišti i nadstandardní finanční ohodnocení přesahující i 140 000 korun měsíčně. Uvádí to No Fluff Jobs, portál s transparentními pracovními nabídkami v IT, ve své zprávě The IT job market in 2022.

„Práce na dálku se v oblasti IT rychle stala standardem a IT odborníci se nyní méně zajímají o nabídky, které nabízejí práci pouze v kanceláři. Tento trend pozorujeme od začátku pandemie v roce 2020 a stále nabírá na síle,“ komentuje Tomek Bujok, CEO a spoluzakladatel No Fluff Jobs. „Zajímavostí je, že inzeráty s možností práce zcela na dálku, nabízejí o 20–25 % vyšší mzdy než nabídky s možností pracovat hybridně nebo pouze v kanceláři. To dál motivuje kandidáty hledat inzeráty těch společností, které jim umožní pracovat na dálku.“

Přestože byl rok 2022 dalším turbulentním v řadě, objevilo se na portálu No Fluff Jobs o 8,2 % pracovních inzerátů víc než v předchozím roce. V první polovině roku počet inzerátů rostl až do května, poté zaměstnavatelé začali reagovat na zhoršující se ekonomickou situaci a od června počet inzerátů každý měsíc klesl (kromě listopadu, kdy portál zaznamenal mírný nárůst, v prosinci počet klesl pod hodnoty měsíce října).

Situace na trhu ovlivňuje i kladení důrazu na úroveň zkušeností IT specialistů. V roce 2022 se zvýšil počet inzerátů poptávající juniorní kandidáty. Celkem tyto inzeráty tvořily 19,8 % celé poptávky, což činí nárůst oproti předchozímu roku téměř o 12 procentních bodů. Poptávka po úrovni mid tvořila 53,2 % všech inzerátů (pokles o dva procentní body oproti roku 2021) a inzeráty poptávající seniorní specialisty pak 27 %.

Firmy v České republice využívají služby No Fluff Jobs i kvůli přesahu za hranice do dalších zemí regionu střední a východní Evropy, zejména pak na Slovensko. Silné vztahy Česka a Slovenska jsou znát i v samotných inzerátech. Firmy totiž často dbají na místní kulturní hodnoty a po pracovnících požadují dovednost dorozumět se lokálním jazykem. Díky minimální jazykové bariéře mezi Českem a Slovenskem, Slováci často pracují zde – a naopak.

Nejpopulárnější kategorie

Zde se žádné překvapení nekoná. Nejpočetnější jsou inzeráty v kategoriích Backend, Frontend a Fullstack, které zaujímají přibližně polovinu celého objemu inzerátů. Jen nabídky prací v Backendu tvoří 27,7 procenta všech zveřejněných inzerátů. Největší nárůst v rámci výše zmíněných kategorií zaznamenaly oblasti Support (o 58 % víc inzerátů), Big Data (39 %) a Business Analysis (17 %). Zájem o poslední dvě zmíněné oblasti konstantně roste už několik let.

Neroste ale pouze „tvrdé“ IT. Technologické firmy zaměstnávají kromě IT specialistů i další odborníky. Významně roste poptávka po personalistech, obchodnících a pracovnících v marketingu a back office. No Fluff Jobs předpokládají, že tento trend bude pokračovat a bude se ještě zesilovat.

Kolik si IT odborníci u nás vydělají?

Platy podle kategorií

Nejvyšší finanční ohodnocení čeká na specialisty v oblasti Big Data. Firmy jim v zaměstnaneckém poměru nabízejí rozpětí 73 700–119 985 korun. Pokud by pracovali na volné noze, mohli by si přijít na 103 582–140 854 korun hrubého.

Druhé nejvyšší ohodnocení zaměstnavatelé nabízejí odborníkům v DevOps. Inzeráty tohoto zaměření proklamují mzdu pro zaměstnance 92 155–131 002 Kč (popřípadě 74 990–109 986 Kč pro freelancery). Na třetím místě se umisťují inzeráty Business Intelligence (BI) nabízející 84 989– 19 988 (59 992–79 990) korun.

Finanční ohodnocení dle kategorií

Pokud jde o nejpopulárnější kategorie, často nejsou těmi nejlépe ohodnocenými. Specialisté úrovně mid na Backend můžou dosáhnout na 59 992–99 987 korun hrubého v zaměstnaneckém poměru. Odborníci na Frontend mohou mít 52 401–89 988 korun, Fullstack 59 992–99 987 korun a v Testingu/QA pak 49 993–78 601 korun. 

Co zaměstnavatelé nejčastěji požadují a co nabízejí

Loni firmy v 18,4 % inzerátů požadovaly znalosti SQL. Následovala Java (17,1 %) a JavaScript (16,9 %). Na popularitě získává Python, jehož každý rok vyžaduje víc inzerátů. Tato data korespondují s globálními, neboť i mimo region střední a východní Evropy jsou právě tyto jazyky nejžádanější.

Loni pokračoval v regionu střední a východní Evropy trend v práci na dálku. Na 62 % inzerátů nabízelo možnost pracovat na dálku (53 % v r. 2021), 10 % umožňovalo pracovat hybridně (8 % v 2021) a 28 % případů požadovalo práci v kanceláři (39 % v 2021). Za změnou stojí zejména dva důvody – firemní škrty v rozpočtech a nutnost přizpůsobit se trhu a požadavkům kvalitních kandidátů, kterých je nedostatek. Tento fakt hraje kandidátům do karet, i pokud jde o finanční ohodnocení, hlavně u mid a seniorních odborníků. Z dat No Fluff Jobs je zřejmé, že ohodnocení v inzerátech s full-time nabídkou práce zcela na dálku, je o 20–25 % vyšší, než u inzerátů vyžadujících práci hybridně či v kanceláři.

Situace v Česku je však odlišná. Práci na dálku nabízelo 30 % inzerátů. Hybridní model 29 % inzerátů (19 % v roce 2021), což je nejvíc ve střední a východní Evropě. Výskyt požadavku na práci výhradně v kanceláři radikálně klesl víc než o šestinu na 41 %.

Nejpopulárnější benefity a výhody

Nejčastěji nabízeným benefitem je soukromé zdravotní pojištění (79,51 % inzerátů), a sportovní karta/předplatné (72,87 %). Následují možnost práce v malém týmu (56,09 %), lekce cizího jazyka, životní pojištění nebo stravenky. Nejpopulárnějšími výhodami zaměstnavatelů jsou možnost parkování bicyklu (61,66 %), herna (42,52 %), sprcha (41,52 %), nápoje zdarma, snacky zdarma či parkování vozidla.

Zaměstnavatelé v inzerátech stále nabízejí laptopy 9× častěji než stolní počítač (70,8 % inzerátů). Překvapivě pouze 37 % zaměstnavatelů nabízí monitor navíc (10,5 % nabízí jeden, 26,3 % nabízí dva monitory). Podíváme-li se na operační systémy, pak 78,1 % inzerátů zmiňuje Windows, 47,8 % hovoří o MacOS a podobný počet (45,5 %) pak o Linuxu.

České mzdy v IT detailně

Portál No Fluff Jobs vydal i mzdový kompas, který informuje o mediánech rozpětí nabízených hrubých mezd. Data pocházejí ze zveřejněných pracovních nabídek na stránkách noflufffjobs.cz v roce 2022 a popisují finanční odměny celkem v 17 oborech IT. Informace o jednotlivých oborech jsou rozdělené na úrovně junior, mid a senior a slouží jak uchazečům o práci, tak i personalistům a odborné veřejnosti.

Byl pro vás článek přínosný?