Hlavní navigace

Letos poprvé bude vyhlášena Privátní banka roku

29. 9. 2011

Sdílet

Ocenění Fincentrum Banka roku oslaví v listopadu deset let od svého vzniku. Ceny z rukou organizátora a partnerů ocenění převezmou ve Španělském sále Pražského hradu dne 9. listopadu 2011 zástupci nejlepších finančních institucí ve čtrnácti kategoriích.

Hlasování odborné poroty doplní již tradičně rozsáhlý výzkum agentury STEM/MARK, novinkou letošního ročníku se pak stane volba Privátní banky roku. 

„Fincentrum Banka roku je nejznámějším hodnocením finančních produktů v České republice a je také oceněním, které finanční instituce dlouhodobě respektují. Jedinečná kombinace hlasování odborné poroty a široké veřejnosti a nejstarší tradice na českém trhu dělají z Fincentrum Banky roku výjimečnou událost na českém trhu finančních služeb pro drobnou klientelu,“ uvedl Petr Stuchlík, předseda organizačního výboru ocenění. 

Fincentrum Banka roku zohledňuje každoročně vývoj na trhu finančních produktů. Novou kategorií pro letošní rok je proto Privátní banka roku. „Podle dostupných informací narůstá počet klientů i objem spravovaných aktiv v privátním bankovnictví každoročně až o desítky procent. Privátní bankovnictví se tak i v České republice posouvá z pozice okrajové služby do středu zájmu široké skupiny bankovních domů. Také v této kategorii má Fincentrum Banka roku ambici stát se určitým kompasem kvality služeb pro klienty, kteří si svou privátní banku teprve vybírají,“ doplňuje Petr Stuchlík. Privátní banku roku zvolí 300 nejbohatších Čechů pod dohledem internetového serveru motejlek.com, který se stal zároveň partnerem této nové kategorie.

 

Byl dotazován reprezentatoivní lid  

Také letošní ročník odstartoval na začátku září. Banky nominovaly jednotlivé produkty do produktových kategorií a připravily podklady pro porotce, kteří v současné chvíli hodnotí jednotlivé finanční instituce. Rozlepování hlasovacích lístků a zpracování výsledků ocenění proběhne pod dohledem notářky Aleny Procházkové. Porota je složena z řádově 50 členů – odborníků z finanční oblasti, sféry bankovnictví, státní správy, akademické a politické sféry a v neposlední řadě i zástupců předních korporací v České republice. Žádný z porotců není zaměstnán v hodnocených institucích či jinak zainteresován na výsledcích ocenění. 

Společně s hodnocením poroty odstartoval tradiční výzkum veřejného mínění mezi českými spotřebiteli (klienty bank), který provádí renomovaná agentura STEM/MARK. Právě detailní výzkum veřejného mínění odlišuje Fincentrum Banku roku od některých jiných hodnocení českého finančního sektoru – jde o jediný způsob, jak objektivně zvolit tu nejdůvěryhodnější banku v České republice. Hlasování probíhá formou dotazování napříč celou Českou republikou na reprezentativním vzorku obyvatel. 

Slavnostní vyhlášení výsledků ocenění Fincentrum Banka roku 2011 se uskuteční ve středu 9. listopadu 2011 ve 20 hodin ve Španělském sále Pražského hradu. 

Generálním partnerem ocenění je společnost Fincentrum, poskytovatel služeb finančního poradenství v České republice a na Slovensku. Partnerem je od vzniku ocenění také poradenská společnost Ernst & Young. Dalšími partnery jsou výzkumná agentura STEM/MARK a Konto Bariéry, s jejíž pomocí hodnotí handicapovaní spoluobčané české banky v kategorii Banka bez bariér. Partnerem kategorie Privátní banka roku se stal internetový server motejlek.com.

 

 

Přehled kategorií Fincentrum Banka roku 2011 

Fincentrum Banka roku 2011 vyhlásí vítěze v celkem čtrnácti kategoriích. Kategorie lze obecně rozdělit na kategorie hlavní a kategorie produktové, které mají za cíl ocenit konkrétní produkty a služby nominovaných bank či pojišťoven. 

Hlavními kategoriemi jsou:

Banka roku 2011

Nejdůvěryhodnější banka roku 2011

Nejdynamičtější banka roku 2011

Bankéř roku 2011

Pojišťovák roku 2011

Banka bez bariér 2011

Privátní banka roku 2011 

V prvních třech kategoriích ocenění je posuzováno 18 bankovních domů působících v České republice, které splnily následující podmínky: subjekt je oprávněn poskytovat  bankovní služby v ČR, nesmí být v likvidaci a zároveň poskytuje širší portfolio služeb drobného bankovnictví pro širokou veřejnost (nejde jen o služby privátního bankovnictví, počáteční vklad na běžném účtu nepřevyšuje 50 000 Kč, banka poskytuje úvěrové produkty). 

Banka roku 2011 je hlavní cena odborné poroty. Vyhlašuje ji generální partner ocenění, společnost Fincentrum. Cenu získá ta nominovaná banka, kterou odborná porota považuje za nejlepší banku roku 2011. 

Nejdynamičtější banka roku 2011 ("Skokan roku") je zvláštní cena odborné poroty, vyhlašuje ji společnost Ernst & Young. Cenu získá ta banka, která podle názoru odborné poroty vykázala v průběhu roku 2011 nejvýraznější zlepšení ve svých službách a produktech. 

Nejdůvěryhodnější banka roku 2011 je hlavní cena široké veřejnosti. Cenu získá ta nominovaná banka, kterou hlasující veřejnost v odborném výzkumu agentury STEM/MARK považuje za nejdůvěryhodnější.

Bankéř roku 2011 je oceněním nejlepšího bankéře v České republice. Nominováno je 23 zástupců bank nominovaných v hlavní kategorii a v kategorii Privátní banka roku. Cenu získá bankéř, kterého volí ze svého středu sami nejvyšší představitelé nominovaných bank. 

Pojišťovák roku 2011 je oceněním nejlepšího generálního ředitele pojišťovny v České republice. Nominováno je 20 zástupců pojišťoven nominovaných v kategoriích hodnotících pojišťovny. Cenu získá generální ředitel pojišťovny, kterého volí ze svého středu sami nejvyšší představitelé nominovaných pojišťoven. 

V kategorii Banka bez bariér 2011 je nominováno je 7 největších retailových bank. Kategorie je vyhlašována ve spolupráci s Kontem Bariéry. Vítěznou banku vybírají handicapovaní spoluobčané. Banky hodnotí na základě dotazníku v každém krajském městě ČR (14). 

V kategorii Privátní banka roku 2011 je nominováno 13 bankovních domů působících v ČR, které splňují následující podmínky: subjekt je oprávněn poskytovat bankovní služby v ČR, nesmí být v likvidaci a zároveň veřejně nabízí služby privátního bankovnictví pro českou soukromou klientelu. 

Nejatraktivnější bankovní a pojišťovací produkty jsou oceněny v následujících šesti kategoriích:

Hypotéka roku 2011

Stavební spořitelna roku 2011

Penzijní fond roku 2011

Účet roku 2011

Pojišťovna roku 2011

Životní pojištění roku 2011 

O vítězích těchto kategorií hlasuje odborná porota, která vybírá z nominovaných institucí, služeb a produktů.

CS24

 

Další informace na www.bankaroku.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku