Hlavní navigace

Miliony pro české firmy

15. 6. 2010

Sdílet

Česká spořitelna získá od Evropské investiční banky celkem 300 miliónů eur na financování tuzemské ekonomiky.

Z celkové částky je 200 milionů eur určeno na projekty malých a středních podniků a veřejného sektoru a 100 milionů eur pak získají výrobci elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Česká spořitelna může díky prostředkům od Evropské investiční banky (EIB) nabídnout firmám dlouhodobé úvěry s úrokovým zvýhodněním.

V případě částky určené pro výrobce ekologické elektřiny bude EIB vůbec poprvé v České republice sdílet riziko s jinou bankou pro případ krachu podniku – zatím nesly veškeré riziko banky, které od EIB získaly prostředky. Pro firmy to znamená, že Česká spořitelna by mohla být při poskytování úvěru ochotnější, nicméně musejí splnit podmínky stanovené EIB. Především musejí mít maximálně 250 zaměstnanců, maximální roční obrat do 50 miliónů eur a transparentní vlastnickou strukturu.

Doba projektu, který má být z dotovaného úvěru realizován, nesmí přesáhnout tři roky, přičemž splatnost úvěru může být až 15 let. Náklady na projekt by se měly pohybovat v rozmezí 40 tisíc až 25 miliónů eur. Česká spořitelna zvýhodněný úvěr nabízí pod názvem Globální úvěr.

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?