Hlavní navigace

Ministerstvo financí navrhuje od ledna 2015 rozšíření přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty

24. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © OutStyle - Fotolia.com
Počítá s tím návrh nařízení vlády, který již poslalo ministerstvo do připomínkového řízení. Nově by se opatření namířené proti daňovým únikům mělo týkat dodání mobilních telefonů, herních konzolí, zařízení s integrovanými obvody, tabletů a laptopů, ale také technických plodin a obilovin, surových či polozpracovaných kovů, včetně kovů drahých.

Přenesení daňové povinnosti znamená, že v případě poskytnutí zboží nebo služeb nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho na dokladu uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem těchto opatření je dle vyjádření Ministerstva financí zamezení podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH. Nutno podotknout, že se toto opatření nijak nedotýká koncových drobných spotřebitelů, nýbrž je cíleno na úroveň plátců DPH, tedy obchodní společnosti a podnikatele.

Nově se režim přenesení daňové povinnosti použije také u převodů nemovitostí. Bude se však vztahovat pouze na ty převody, které jsou podle zákona osvobozeny, avšak s možností volby zdanění. Pokud se plátce rozhodne uplatnit daň při převodu nezastavěného pozemku nebo při dodání stavby, u které uplynulo pět let od kolaudace nebo prvního užívání, má povinnost odvést daň nabyvatel.

Návrh nařízení souvisí s novelou zákona o DPH, kterou počátkem října podpořila Poslanecká sněmovna. Tato novela, vedle výše zmíněného opatření, zavádí například také kontrolní výkaz, tedy evidenci údajů z daňových dokladů. Limit pro povinnou registraci podnikatelů mezi plátce DPH ponechává novela na 1.000.000 Kč.

 

 

soutez_casestudy

Autor je partner v advokátní kanceláři Tomíček Legal s.r.o.

 

Byl pro vás článek přínosný?