Hlavní navigace

Mít vlastní židli v práci je přežitek, mladí zaměstnanci se jí rádi vzdají

25. 3. 2014

Sdílet

 Autor: © ArtFamily - Fotolia.com
Moderní společnosti, jako jsou Google či společnosti působící v oblasti IT a telekomunikací počítají s tím, že jedno pracovní místo bude sdíleno více zaměstnanci, poměr se pohybuje od 1,6 po dva zaměstnance na jedno místo.

Trendem budoucnosti budou sdílené kanceláře i sdílená pracovní místa v zelených budovách. Ty budou environmentálně udržitelné, energeticky úsporné a zejména lidsky přívětivé. Zjistilo se totiž, že dobré vnitřní klima budovy ovlivňuje pracovní výkonnost, a potažmo i produktivitu práce zaměstnanců. A v zelených budovách, navrhovaných s cílem ušetřit místo, snížit konečnou spotřebu energie a zpříjemnit pracovní prostředí, se bude zejména mladým lidem dobře pracovat. Díky dobrému vnitřnímu prostředí budou pak zaměstnanci méně nemocní a více spokojení. 

Uvedené dobré vyhlídky a další zajímavosti zazněly na prvním letošním setkání Green Clubu, jež proběhlo  v moderních prostorách kanceláří společnosti CBRE v budově Palladia. Sérii profesně zaměřených setkání Green Clubu pořádá Česká rada pro šetrné budovy.

 

Šetrné budovy jsou budoucností kanceláří a realit 

Inovativní pracovní prostředí je trend, který nelze ignorovat a udržitelnost dávají majitelé budov, investoři a developeři na přední místa žebříčku priorit. Vyšší produktivitou práce a zdravým a pohodlným prostředím se intenzivně zabývá i společnost CBRE. „Stále více firem se zajímá nejen o to, kolik zaplatí za pronájem kanceláří. Velmi dobře si uvědomují, jak velký a pozitivní efekt na produktivitu má kancelář nacházející se v dobré lokalitě, s inspirujícím prostředím, stimulací týmové spolupráce a ležící uprostřed bohaté občanské vybavenosti a služeb. Příjmy pak výrazně převyšují úspory, které by společnosti realizovaly v odlehlých městských lokalitách s nižší kvalitou pracovního prostředí. A stále více a více mladých lidí se kromě výše platu dívá také na prostředí, ve kterém budou pracovat. Generace Y je v tomto směru velmi náročná, vnímají silně sociální odpovědnost i životní prostředí,“ vysvětlil Bert Hesselink, Head of Office Agency & Workplace Consultancy ze společnosti CBRE.

 

Kolego, mohu si Ti sednout na klín?  

Podle něj má inovativní pracovní prostředí ještě větší vliv na udržitelnost, než se může na první pohled zdát, například v nižší uhlíkové stopě. Pražský trh vykazuje zájem o nové pracovní prostředí již dnes, klienti se zajímají jak o spotřebu energie v budově, tak o prostředí v budově. Mají-li být společnosti konkurenceschopné, potřebují kvalitní zaměstnance. O kvalitní pracovníky se vede bitva a právě příjemné a přátelské pracovní prostředí je jednou z devíz, kterou může společnost svým zaměstnancům nabídnout. Mladí lidé jsou flexibilní a snáze se smiřují s trendem sdílení svého pracovního místa. Moderní společnosti, jako jsou Google či společnosti působící v oblasti IT a telekomunikací totiž počítají s tím, že jedno pracovní místo bude sdíleno více zaměstnanci, poměr se po pohybuje od 1,6 po dva zaměstnance na jedno místo.

 

Méně nábytku, topení, chlazení je výhodou

Společnosti, jež se pro inovativní pracovní prostředí rozhodly, tyto své prostory využívají intenzivněji a míra jejich využití v konečné fázi roste. Díky tomu je využita i menší podlahová plocha a je tedy potřeba méně nábytku, topení, chlazení, atp. Stručně řečeno, je to udržitelné řešení. Bez ohledu na to, jak udržitelně je budova stavěna, pokud neumožňuje efektivní využití, většina její udržitelnosti je ztracena.

Prezidentka společnosti Skanska Property Marie Passburg nabídla pohled investora a vysvětlila novou politiku společnosti Skanska, která se zaměřuje na stavby pouze šetrných, certifikovaných budov. „Skanska používá tzv. Color Pallete – barevnou paletu – jako strategický model a komunikační nástroj pro šetrné budovy. Color Pallete byla nastavena k měření a charakteristiku budov od tzv. Vanilla k Deep Green a ukazuje cestu od současných obyčejných k budoucím moderním budovám.“

 

Místo s normovanými osmi jen se šesti metry

Skupina Skanska v ČR začíná budovat své nové sídlo v pražském Karlíně. Další nová budova se staví i v Polsku, a její zajímavostí bude, že počítá namísto s normovanými osmi jen se šesti metry čtverečními na pracovní místo. Půjde o takový pilotní projekt. Budovy Skanska, jako je například City Court v Praze-Pankráci se mohou pyšnit certifikáty LEEDs, prokazující jejich kvalitu i šetrnost vůči životnímu prostředí. Jak Marie Passburg přiznala, společnost hodně investuje do kvalitního vnitřního prostředí budov a chce, aby se v nich její zaměstnanci cítili dobře.

Research Project Manager Jan Široký ze společnosti ENERGOCENTRUM PLUS pak přítomným představil možnosti aktivního energetického managementu, který spočívá ve sběru dat, jejich analýze, průběžném sdílení výsledků, navržení řešení a opatření a jejich implementaci a jehož cílem má být zlepšení energetického provozu budov, a tedy i snížení spotřeby energie. „Benefity takového měření nejsou jen v technické oblasti, kdy lze například rychle detekovat mechanické problémy, ale také v organizační rovině – například v nastavení KPI a především na úrovni strategické. Díky datovým znalostem můžete lépe navrhovat investice například do technického vybavení či řešit podporu pro rozhodnutí – například energetické výdaje z vlastních versus nájemních jednotek,“ vysvětlil Jan Široký.

Nicméně, jak podotkl on i Marie Passburg, zelená budova neznamená jen úsporu energie, ale je třeba akcentovat komplexní přístup. V Čechách se firmy již začínají o zelené budovy zajímat, a to jako jejich uživatelé i jako jejich stavitelé. V této oblasti jsou nejdále asi severské země – Švédsko, Norsko a Finsko, a dále Dánsko a Nizozemsko.

 

Úspory zvýší produktivitu práce

„Směřujeme k šetrnosti – to je přirozená potřeba celé společnosti i průmyslu,“ řekla Simona Kalvoda, ředitelka České rady pro šetrné stavby (Green Building Council). „Vede nás k tomu nejen ohled na životní prostředí, ale především ekonomika: rostoucí ceny komodit a energií. Šetrná budova dokáže ušetřit desítky procent energie při provozu. A jak ukázala naše nová ekonomická studie, její výstavba může být paradoxně levnější.“ dodává Simona Kalvoda. V budoucnu by měly vznikat takové budovy, které jsou nejen úspornější, ale umožní také vyšší produktivitu práce, vytvoří zdravé a pohodlné prostředí. Série odborných akcí a setkání Green Clubu bude v průběhu roku 2014 pokračovat.

 

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?