Hlavní navigace

Mohly by nastávající volby 2024 v USA odhalit slabinu na trhu s akciemi?

9. 4. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Po primárních volbách v USA, které se konaly 12. března v několika státech, se zdá, že kandidáti na prezidenta obou stran jsou již známí. Vítězství demokratického prezidenta Joea Bidena v primárních volbách v Georgii mu zajistilo dostatek delegátů, aby získal nominaci své strany. Bývalý prezident Donald Trump měl podle odhadů dostatek delegátů k získání republikánské nominace poté, co vyhrál souboje v Georgii, Mississippi a státě Washington.

Pokud nedojde k nepředvídatelným okolnostem, zdá se, že scéna je připravena pro odvetu souboje o Bílý dům v roce 2020. V tomto článku si povíme, jak mohou tyto volby ovlivnit akciový trh a jak se rapidním změnám na trhu vyvarovat a udržet si tak stabilní a dlouhodobé portfolio. Na konci se dozvíte zajímavé tipy, jak vaše akcie online můžete držet bezpečně a řídit zodpovědně rizika.

Jak volby historicky ovlivňovaly akciový trh?

Při každých volbách dochází k určitému dopadu na akciový trh, protože investoři zvažují, jak volení představitelé ovlivní hospodářskou politiku. Ale jak moc volby skutečně ovlivňují akciový trh?

Rok před volbami obvykle vykazuje nižší výnosy, protože investoři se vyrovnávají s nejistotou. Nicméně během 12 měsíců po volbách bývá výkonnost trhu silnější než obvykle, bez ohledu na to, která strana je ve vedení.

Prezidentské volby se konají každé čtyři roky a mohou posunout národní politiku týkající se zahraničních vztahů a domácího hospodářského rozvoje. V důsledku toho mohou prezidentské volby způsobit značnou volatilitu na trhu, protože investoři se vyrovnávají s nejistotou ohledně směřování země.

Analytici z US Bank sledovali výkonnost trhu během minulých voleb, aby identifikovali vzorce, ke kterým došlo během volebních cyklů. Obecně zjistili, že výkonnost akciového trhu je během 12 měsíců před volbami utlumenější.

Maxim Manturov, vedoucí investičního výzkumu ve společnosti Freedom Finance Europe, říká: „Trh se přizpůsobuje, nikoliv reaguje. Na rozdíl od nervózního zvířete se akciový trh se svým rozsáhlým ekosystémem neustále přizpůsobuje očekávaným ekonomickým změnám v následujících měsících a letech. Neignoruje sice zprávy, ale upřednostňuje dlouhodobý výhled před listopadovými volbami. Ačkoli jsou tedy obavy z voleb pochopitelné, není třeba se zbytečně znepokojovat.

Nejistota a volatilita: Volby mohou vyvolat nejistotu kvůli možným politickým změnám, které by mohly ovlivnit ekonomiku a vést ke krátkodobým výkyvům na trhu. Historicky se v roce před volbami na trhu projevuje mírné zpomalení.

Dopad na jednotlivé sektory: Zatímco trh jako celek nemusí být z dlouhodobého hlediska významně ovlivněn, výsledky voleb mohou mít vliv na konkrétní odvětví v závislosti na navrhovaných politikách. Například některá odvětví, jako je energetika nebo obrana, mohou těžit z platforem konkrétních kandidátů. Zaměření na konkrétní sektory však s sebou nese rizika, protože vítězství „nesprávného“ kandidáta by mohlo mít negativní dopad na vaše portfolio. Bezpečnější strategií může být diverzifikace pomocí „univerzálních“ společností, které dosahují dobrých výsledků bez ohledu na politické klima.

Emocionální investice a šum: Média a sociální sítě jsou během voleb často přetížené, což posiluje negativitu a strach. To může vést některé investory k impulzivním rozhodnutím, která ohrožují jejich dlouhodobé plány. Je důležité zachovat klid a soustředit se na své dlouhodobé cíle.“

Jak tedy optimalizovat rizika vašich investic spojená s volbami?

I přes všechny vzorce a data z minulosti, to, co se stane se předurčit s přesností nedá, tím pádem už to zůstává jen na vás, jaká opatření zvolíte pro optimalizaci rizik a obav z přicházejících voleb.

Nejdůležitějším faktorem určitě bude zachovat klid a nečinit unáhlená rozhodnutí. Jako je to u každé investice, je důležité zachovat chladnou hlavu a každé investiční rozhodnutí činit s rozvahou a dostatečným průzkumem. Jde o to abyste si byli vaším rozhodnutím na sto procent jisti, zvolili jasnou strategii a té se drželi. Neúspěch v investicích čeká hlavně na netrpělivé investory.

Dalším efektivním tipem je diverzifikace portfolia, toto jistě slýcháte všude když hledáte radu na investice. Ovšem je to pravda a jedná se o tu nejdůležitější část bezpečného investování. Dá se uplatnit při řízení jakéhokoliv rizika spojeného s investicemi. Pokud diverzifikujete své portfolio, snížíte tak šanci na velkou ztrátu při případném krachu jedné z vašich investic.

Pokud chcete investovat efektivně a bezpečně, tak investujte pravidelně a po menších částkách. Například každý pátek můžete koupit kousek z vašeho oblíbeného fondu nebo akcie. Tak dosáhnete toho, že vaše portfolio bude průběžně růst a v kombinaci s ostatními tipy se vaše rizika investice výrazně sníží.

Zaměřte se na dlouhodobé investice, vyhledejte fondy jako například S&P-500, který má historicky stabilní návratnost a soustřeďte své investice na delší dobu. Zpravidla bývají dlouhodobé investice s nižším rizikem.

Cloud24

V poslední řadě vyhledejte investiční možnosti, které lze objektivně považovat za neovlivnitelné politikou. Ačkoliv nikdy nelze objasnit, jak se nové politice přizpůsobí trh, tak je možné vyhledat takové investiční možnosti, které nejsou politicky zaměřeny a neovlivní je jakýkoliv výsledek voleb.

Autor je tvůrce finančního obsahu, žijící v Londýně, zakladatel společností Solvid a Pridicto. Spolupracuje s mnoha publikacemi i weby zaměřenými na ekonomiku.

Byl pro vás článek přínosný?