Hlavní navigace

Mongolsko: Zvažujete export?

30. 4. 2014

Sdílet

 Autor: © DR - Fotolia.com
Za poslední tři roky zaznamenalo Mongolsko růst reálného HDP 13,9 %, což bylo nejsilněji rostoucí HDP na světě, a vzhledem k obrovskému ekonomickému potenciálu této země se s růstem počítá i v příštích letech. V roce 2018 by to mělo být průměrně 7,3 %.

Nejvyšší hnací silou růstu HDP zůstává těžební průmysl. Díky výborným vztahům, dobré vzájemné znalosti prostředí a kladnému hodnocení řady českých výrobků ze strany Mongolů může být vývoz do této středoasijské země pro české exportéry dobrou příležitostí. V loňském roce byla hodnota českého exportu do Mongolska téměř 293 milionů Kč. (292 950 tis Kč, zdroj www.czso.cz).

 

Ekonomická stabilita nejméně až do roku 2016

Hodnocení rizikového profilu země skupinou Credendo Group pozitivně ovlivňuje rozvoj těžby v Mongolsku, který zaznamenal boom v posledních několika letech. Mongolsko disponuje největšími světovými zásobami mědi, uhlí a zlata a díky tomuto obrovskému množství nerostných surovin má potenciál k postupnému snížení střednědobého a dlouhodobého politického rizika, které nyní skupina Credendo Group hodnotí jako pátý stupeň ze sedmi. Po prezidentských volbách, které proběhly loni v červnu, je navíc možné očekávat ekonomickou stabilitu až do roku 2016.

Mongolsko je však se svými mladými institucemi stále zranitelné a náchylné ke změnám ekonomického řízení a k vnějším šokům. Během posledních dvou let se kvůli nepředpokládanému makroekonomickému vývoji rizika dále zvýšila. I přes silný růst, který se také očekává v budoucnu, i když na nižší úrovni, se zvýšil rozpočtový deficit i deficit obchodní bilance. Hlavním důvodem byl nepříznivý vnější vývoj (např. nižší ceny a poptávka po komoditách z Číny) daný vzrůstající závislostí Mongolska na sektoru nerostných surovin a expanzivní fiskální politika v období voleb, čímž se jeho rostoucí veřejný dluh stává méně udržitelným.

 

Je možné, že se hodnocení rizika sníží

V loňském roce vedla zvyšující se vnější zadluženost a právní nejistota kolem zásadního investičního zákona (který byl nakonec přijat na konci roku 2013 a je pro investory poměrně příznivý) k výraznému snížení přímých zahraničních investic, což vytvořilo tlak na platební bilanci. Krátkodobé politické riziko je skupinou Credendo Group v současné době hodnoceno jako stupeň 2, tedy druhé nejlepší. Vzhledem ke slabšímu vývozu a menším přímým zahraničním investicím došlo k poklesu devizových rezerv, proto je možné, že se hodnocení rizika sníží. Skupina Credendo Group aktuální stav neustále monitoruje.

 

Další informace najdete zde a na webových stránkách KUPEG úvěrová pojišťovna, a.s.

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?