Hlavní navigace

Mzdy i počty pracovních pozice v podnikových službách rychle rostou

26. 2. 2020

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Největší poptávka je v oboru podnikových služeb po IT a finančních expertech. Chybí zejména uchazeči, kteří hovoří německy, francouzsky a holandsky. Počet inzerovaných pracovních míst meziročně rostl o 19 %, růst mezd na některých pozicích přesáhl i 10 %.

Statistiky vyplývají z průzkumu mezd, který v oboru podnikových služeb zrealizovala agentura Grafton Recruitment. Průzkum, který mapoval úroveň mezd zaměstnanců center sdílených podnikových služeb v Praze, Brně a Ostravě, kromě samotných finančních podmínek ukázal i na měnící se role v tomto oboru.

 

„Digitalizace a automatizace, která je v centrech na pořadu dne, dává vzniknout novým pracovním pozicím. Jedná se jak o specializované funkce související s adopcí těchto technologií, tak i další role související s rozšiřováním záběru celého oboru,“ říká Martin Malo, ředitel agentury Grafton Recruitment, s tím, že běžné začínají být poptávky po pracovnících na pozice datových analytiků, specialistů na zákaznickou zkušenost či expertů na robotickou automatizaci. V souvislosti se vznikem nových technologických center je dále velká poptávka po IT expertech nejrůznějšího zaměření, největší hlad je ovšem po specialistech na kybernetickou bezpečnost. Dlouhodobě vysoká je i poptávka po nejrůznějších rolích do financí.

 

Počet poptávek naznačuje další rozvoj oboru

 

Dle aktuálního průzkumu asociace ABSL, která v ČR sdružuje centra podnikových služeb, obor v roce 2019 rostl 12procentním tempem. Počet inzerovaných pozic ovšem dle mzdového průzkumu rostl ještě více, o celých 19 %. Právě na základě toho se dá predikovat další růst a rozvoj celého oboru, a to nejen v Praze v Brně, kde se hledá nejvíce pracovníků, ale i v dalších regionech ČR.

 

Změny náplně práce a vzdělávání

 

Zajímavým fenoménem oboru je jeho rychlý rozvoj a s ním související změny náplně práce. Běžně se stává, že zaměstnanci přechází v rámci center i na zcela nové pracovní pozice. Centra se stále více soustředí na inovace a expertní služby, softwaroví roboti postupně přebírají jednoduché a opakované činnosti, jako je například skenování faktur a lidé se přesouvají na odbornější pozice.

 

Znalost nedostatkových jazyků zvyšuje mzdu

 

Obor podnikových služeb zahrnuje více než stovku nejrůznějších pracovních pozic – od finančních, marketingových a HR rolí, přes pozice v IT a logistice až po nové specializované posty. Dle mzdového průzkumu Grafton Recruitment nejvíce rostly mzdy u pozic, kde byl nadprůměrný nedostatek kvalifikovaných a vhodných kandidátů. Patřily k nim mimo jiné finanční a IT role vyžadující kombinaci expertních znalostí a německého, francouzského či holandského jazyka. Specialisté na těchto postech si mohou vydělat až o 7000 Kč více než jejich kolegové.

 

Ve mzdách vede Praha

 

I když postupně dochází ke stírání rozdílů mezi regiony, v nastavení mezd stále vede Praha, a to v průměru o 15 %. V některých případech dokonce platí, že tam, kde ostravské mzdy končí, pražské začínají. Například koordinátoři služebních cest a akcí si v Ostravě měsíčně přijdou na 25-30 tisíc, v Praze na 32-38 tisíc. Podobné nastavení panuje i u specialistů zákaznické péče, kteří si v Praze vydělají 35-38 tisíc, v Brně 25-33 tisíc a v Ostravě 23-30 tisíc.

 

Finance a účetnictví jsou jediným oborem v průzkumu, kde mzdy dosahují až na 200 tisíc, a to v případě pozice finančního manažera, který si v Praze vydělá 120-200 tisíc, v Brně 100-180 tisíc a v Ostravě 100-150 tisíc. Přes hranici 100 tisíc měsíčně se mohou dostat ještě lidé na pozicích Treasury Manager (70 tisíc v Ostravě až 130 v Praze) a Transition Manager (80 tisíc v Brně až 130 tisíc v Praze).

CS24

 

Po finančních rolích mají v oboru podnikových služeb druhé nejvyšší mzdy IT pozice. Například manažer technické podpory si v Praze může vydělat 70-140 tisíc, v Brně 70-120 tisíc a v Ostravě 80-100 tisíc. Na 100 tisíc ještě v Praze dosáhne vedoucí týmu technické podpory (60-100). Pracovníci na pozicích IT podpory si v závislosti na zkušenostech mohou v Praze vydělat 35-55 tisíc, v Brně 30-40 tisíc a v Ostravě 30-38 tisíc.

Byl pro vás článek přínosný?