Hlavní navigace

Na dvě stovky finančních ředitelů se sešlo na CFO Congressu

30. 5. 2022

Sdílet

Pohled do jednacího sálu konference DFO Congress Autor: Blue Events
Ústředním tématem příspěvku Davida Marka, hlavního ekonoma společnosti Deloitte, byla inflace a její dopady. Tomáš Ervín Dombrovský z LMC pak navázal daty z trhu práce. Hlavním motivátorem je, jak s dá očekávat, vyšší mzda. Fluktuace zaměstnanců se po náhlém růstu v roce 2022 opět vrátila k obvyklým hodnotám, ochota měnit práci je nyní nicméně nejnižší za dobu průzkumu, pouze 8 % lidí aktivně hledá zaměstnání.

Stavu na poli energetiky se věnoval Jan Fousek z Asociace pro akumulaci energie. Ten upozornil na hrozbu žalob Evropské komise proti České republice z důvodu překročení transpozičních termínů evropské legislativy již o jeden až dva roky. V rámci snížení energetické závislosti na Rusku cestou využití obnovitelných zdrojů energie upozornil na nové technologie a možnosti sdílení a ukládání energie v rámci energetických komunit, např. umístění solárních panelů na bytových domech nebo v rámci obce.

Udržitelné financování měli v hledáčku Eva Bučová a Radim Ćmiel z ING Bank Czech Republic. Banky mohou firmy podpořit v rámci zelených projektů, které jsou v souladu s taxonomií EU, a dále také v rámci transformačního financování. Těmi banky motivují firmy, aby zlepšovaly svůj profil udržitelnosti pro zlepšení ESG ratingu. „ESG rating bude stále více důležitý pro hodnocení v rámci výběrových řízení, kterých se budete v západní Evropě účastnit. Čím víc se bude firma zlepšovat, tím nižší marži bude mít,“ uvedla například Eva Bučová.

Na příklady zelených projektů se zaměřil Martin Kozák z Kauflandu, zejména pak na oblast energetických úspor a vyčíslení jejích návratnosti. První část konference uzavřel moderátor kongresu Daniel Stach rozhovorem s Davidem Venclem, rekordmanem v plavání pod vodou a freediverem. Ten přiblížil, jak ledová voda a trénink koncentrace mohou pomoci při překonávání stresových situací.

Hledání efektivity

Následující blok se zaměřil na digitální nástroje pro finance a kyberbezpečnost. Kateřina Dudková ze společnosti Deloitte představila společně se zástupci Slovarm Martinem Jelínkem a Martinem Stöhrem projekt implementace ERP v cloudu. Kateřina Dudková zdůraznila, že je důležité uchopit výměnu ERP jako příležitost pro byznys transformaci celé společnosti.

Rizikům v oblasti kyberbezpečnosti se věnoval Radek Šichtanc z O2: „Email je stále jedním z nejpopulárnějších způsobů, kterým hackeři distribuují malware potenciálním obětím, může za 91 % všech kybernetických útoků.“ Dopady útoku na firmu se vyšplhají k milionům a souvisejí vedle výpalného i s řízením krizového týmu, forenzním šetřením nebo práci na obnově dat. Hackerský útok může přinést i personální změny v managementu a pokles ceny akcií firmy. Podle doporučení Radka Šichtance je nutné věnovat do prevence rizik alespoň 10 % z výdajů firmy.

O nástrojích reportingu, mimo jiné i ESG, mluvil Vladislav Hanák ze Sophia Solutions. „Chtěli jsme mít jedno místo pravdy,“ sdílel svou motivaci ke změně Milan Duba z MND. Řešení našli ve spolupráci se společností BizzTreat, kterou na podiu zastupoval Patrik Samko. První výsledky se dostavily už po osmi týdnech.

Stavebnictví: těžká zkouška

V odpolední části programu se v rámci panelové diskuse sešli finanční ředitelka a ředitelé zastupující různá odvětví. Zdražování vstupů a výpadky v dodavatelském řetězci postihují zásadně stavební sektor. Patovou situaci, ve které se často nachází v důsledku zdražování cen materiálů, popsala Martina Vítková z NWT. „Čím víc na Západ, tím menší je pochopení pro zdražování produktů, inflace tam není tak vysoká a suroviny pocházejí z jiných zdrojů,“ informoval Luděk Látal z egoé kovo. Ten se obává, co přinese rok 2023 pro velké infrastrukturní projekty: „Firmy můžou zažít příští rok velký pád, pokud nebude dostatečný tlak malých a středních firem na to, aby byl v dopravní infrastruktuře systém valorizačních i jiných doložek uplatněný i vůči nim, nejen vůči velkým firmám.“

E-commerce klesá, potravinářství roste

V oblasti potravinářského průmyslu zákazník doposud nešetří. Naopak Orkla podle Josefa Šubera zaznamenává velký nárůst s čímž souvisí vysoké nároky na výrobu. Firmě pomohlo zaměstnání lidí, kteří utekli před válkou na Ukrajině. Plánovanou automatizaci výroby s ohledem na zvýšení cen potřebných technologií firma prozatím odložila.

Také Rossmann zaznamenává nárůst. Karol Jakubek se ale obává zejména dopadů zvyšujících se cen energií na koncového zákazníka.

soutez_casestudy

E-commerce zaznamenává už delší dobu pokles, jak uvedl Jakub Krejčíř: „Zákazníci od loňské října šetří. Rok 2022 a 2023 bude o zefektivnění procesů a o tom, jak dělat stejné věci profitabilněji.“ To kvitovali i Tomáš Kouřil z O2, dle něj se dodavatelé mohou dostávat do finančních těžkostí. Řešením může být faktoring.

Kongres přinesla společnost Blue Events ve spolupráci s odborným garantem Deloitte a za podpory partnerů, v čele s O2.

Byl pro vás článek přínosný?