Hlavní navigace

Nálada mezi podnikateli: americký optimismus, čínská skepse

28. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © chungking - Fotolia.com
Podle ekonomických ukazatelů začíná Čína zpomalovat a USA se naopak vymanily z ekonomického útlumu posledních let. Čína ovšem zpomaluje z růstu, který vysoce překonával USA i Evropu, zatímco USA za sebou mají období velmi mírného růstu či dokonce poklesu HDP.

Zpráva poradenské společnosti Grant Thornton nazvaná International Business Report (IBR), což je pravidelný čtvrtletní průzkum mezi vedoucími představiteli více než 3 200 firem ve 44 zemích, ukazuje dramatickou změnu nálad ve dvou největších světových ekonomikách. Zatímco američtí byznysmeni jsou přesvědčeni o budoucím růstu hospodářství své země i svého vlastního podnikání, optimismus mezi jejich čínskými protějšky se propadnul na nejnižší úroveň za celou dobu, kdy průzkum probíhá.

International Business Report ukázal, že optimismus mezi americkými byznysmeny dosáhnul ve druhém čtvrtletí hodnoty 55 %, což je jednak výrazné zlepšení oproti 33 % zaznamenaným v prvním čtvrtletí, jednak nejvyšší hodnota tohoto ukazatele od roku 2005. Zdrojem pozitivního naladění je zvláště očekávání budoucího růstu tržeb. 59 % firem očekává v příštích 12 měsících nárůst tržeb, ve srovnání se 46 % zaznamenanými v prvním čtvrtletí. Podobně 48 % firem očekává nárůst zisku, což znamená opět nárůst oproti 42 % zaznamenaným v předchozím čtvrtletí.

 

Čína pláče

V příkrém kontrastu s náladou v USA je současný stav v Číně. Optimismus se mezi čínskými byznysmeny propadnul ve druhém čtvrtletí na pouhá 4 %, když v prvním čtvrtletí dosahoval ještě 25 %. Čtyři procenta znamenají nejnižší úroveň tohoto ukazatele od roku 2006, kdy byli ekonomičtí lídři v Číně poprvé průzkumem International Business Report dotazováni. Méně firem v Číně očekává v příštích 12 měsících také růst tržeb (60 % oproti 72 % v předchozím čtvrtletí), exportu (15 % oproti předchozím 29 %) a ziskovosti (42 % oproti předchozím 69 %).

Jan Kincl, partner společnost Grant Thornton Advisory výsledky průzkumu komentoval takto: „Podle ekonomických ukazatelů začíná Čína zpomalovat a USA se naopak vymanily z ekonomického útlumu posledních let – z tohoto pohledu jsou změny nálad podnikatelů v obou zemích pochopitelné. Je třeba si ale uvědomit, že rozdíl v náladách je třeba poněkud relativizovat. Čína totiž zpomaluje z růstu, který vysoce překonával USA i Evropu, zatímco USA za sebou mají období velmi mírného růstu či dokonce poklesu HDP.

 

Proč bychom se netěšili

Z uvedeného průzkumu vyplývá důležitý závěr i pro Českou republiku – ukazuje, jak významný dopad na náladu podnikatelů mají ekonomická data. S ohledem na poslední optimistický odhad Českého statistického úřadu ohledně mezičtvrtletného růstu HDP a tedy konce recese českého hospodářství můžeme očekávat změnu nálady i v mezi českými podnikateli. Uvážíme-li, že optimistická čísla hlásí také Německo, můžeme se domnívat, že se po dlouhé době konečně dočkáme podnikatelského optimismu i u nás.“

ICTS24