Hlavní navigace

Německo na rozdíl od Polska nebude ruskými sankcemi příliš postiženo

27. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © drubig-photo - Fotolia.com
Rusové totiž volili takové sankce, které Německo bude zvládat lépe. Víc než samotné sankce tak německou ekonomiku poškodí preventivní strach z nich.

Dolar i dnes pokračoval ve svém posilujícím tažení. Dopoledne se dostal až ke hladině 1,315 USD/EUR. Za vším stálo (opět) co jiného než očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) již brzo představí svůj plán takzvaného kvantitativního uvolnění. Výnosy německých dluhopisů coby ukazatele jakési normality finančního vývoje proto pokračovaly v poklesu ze svých (zcela nenormálních) historických minim na ještě větší minima. Desetiletý dluhopis už poklesl na neuvěřitelných 0,90 %. To je nový rekord, který si ještě nedávno neuměl nikdo představit. Rozdíl ve výnosech evropských a amerických dluhopisů se tak ještě prohlubuje a dokazuje, že svět se dokonale zbláznil.

 

Němci budou raději šetřit než utrácet

Ovšem dalším faktorem, který euro oslaboval, byla zpráva, že německá spotřebitelská nálada poklesla poprvé za rok a půl. Průzkum ukázal, že se Němci bojí ruských sankcí. Výsledky průzkumu byly tak špatné, že překonaly i ty největší pesimisty. Průzkum tvrdí, že Němci budou raději šetřit než utrácet - a to je přesně to, čeho se ECB bojí. Neutrácení znamená různé slevové akce. A ty zase znamenají nižší ceny. A to je začátek deflace. Zprávy, co všechno nás kvůli ruským sankcím čeká, vykreslily v lidských představách z komára slona. Německo totiž na rozdíl třeba od Polska v realitě nebude sankcemi zásadně postiženo. Rusové volili takové sankce, které Německo bude zvládat lépe. Víc než samotné sankce tak německou ekonomiku poškodí preventivní strach z nich. Nutno dodat, že data z Německa dnes kontrastovala s daty z USA, kde naopak spotřebitelská důvěra dosáhla nejvyšší hodnoty od srpna 2007. I přesto později dolar část svých zisků k euru umazal. Stačilo k tomu, aby německý ministr financí zpochybnil pravděpodobnost kvantitativního uvolnění ECB. Je to přitom nesmysl – názor ministra financí je pro ECB irelevantní. Přesto na něj finanční trh dal. Když se tak ovšem dívám na rychle se zhoršující německá data a pravděpodobně klesající inflaci, bojím se, že ECB nakonec k tzv. kvantitativnímu uvolněné (tedy k výkupu dluhopisů) přistoupí. Druhou variantou je totiž nedělat nic. To je sice ekonomicky ta lepší varianta, současně ale politicky ta méně únosná. Dolar proto v delším výhledu dál posílí.

 

Strach z referenda o Skotsku
Zajímavý byl i vývoj libry. Ta maličko posílila k euru na 0,793 GBP/EUR. Ve prospěch libry hrály i dnes výnosy státních dluhopisů. Vůči koruně tak libra posílila z 34,80 až na 34,94 CZK/GBP. Libra by pravděpodobně posílila ještě víc, kdyby ji na uzdě nedržel strach z referenda o Skotsku, ačkoliv většina průzkumů ukazuje těsné vítězství zastánců společného státu. Takže hypotetický výsledek referenda ukazující setrvání ve Spojeném království by měl libru citelně posílit.
Baví mě sice sledovat vývoj měn, nicméně občas stojí za to zabrousit i jinam. Letos jsou zajímavé i komodity. Nelze však říct, že by měly jasný směr. Celkem velkým překvapením může pro mnohé být, že nejvíc šlo letos vydělat na kávě. Zdražila o 78 %. Velké zdražení přinesl také nikl, který si připsal 36 %. Včera jsme psali o kakau, které si připsalo 19 %. Mnou oblíbené zlato si připsalo jen 6,9 %. To je stále dobré, protože třeba kukuřice odepsala 14 % a bavlna dokonce 21 %. Celkově je však evidentní, že víc komodit roste, než klesá. Ústup od kvantitativního uvolňování americké centrální banky tak komoditní trhy zvládají bez větších problémů.
Středoevropské měny dnes posilovaly. Koruna nebyla výjimkou. Z ranních hodnot kolem 27,72 zpevnila ke 27,66 CZK/EUR. V pozadí stál pouze regionální trend. Žádných nových zpráv jsme se opět nedočkali. Z většího nadhledu by koruna měla stagnovat.

 

Autor je hlavní ekonom společnosti Next Finance

Byl pro vás článek přínosný?