Hlavní navigace

Německý průmysl se dále propadá

11. 2. 2020

Sdílet

 Autor: © Dreaming Andy - Fotolia.com
Německá průmyslová produkce zaznamenala v prosinci nejvýraznější propad od finanční krize.

 Zatímco tržní konsenzus počítal jen s nepatrným meziměsíčním poklesem o 0,2 %, průmyslová produkce v prosinci spadla o 3,5%. Pokles byl plošný napříč odvětvími, výjimkou byla jen výroba energií.

 

Špatný závěr roku pak znamenal prohloubení meziročního poklesu o více než 3 p.b. až na -6,8 %. Dnešní údaje tak navázaly na včerejší data o továrních objednávkách, která rovněž silně zklamala. Výrazně slabší ukazatele z průmyslu negativně ovlivní i růst hrubého domácího produktu v loňském závěrečném čtvrtletí. Mezikvartální dynamika HDP by se tak mohla znovu ponořit do záporných hodnot.

 

Slabá výroba v nejsilnější evropské ekonomice zároveň negativně ovlivní i výsledky průmyslu za celou eurozónu. Podle odhadů analytiků Bloombergu by německá data mohla odepsat z růstu průmyslu v eurozóně až 1,1 pb. Po řadě optimisticky vyznívajících indikátorů, které naznačovaly odražení ode dna, jsou poslední údaje ledovou sprchou. Zdá se, že pro řadu analytiků je oživení spíše zbožným přáním, reálná ekonomická data zatím nic takového nepotvrzují.

CS24

 

Autor je analytikem působícím v Raiffeisenbank.

Byl pro vás článek přínosný?