Hlavní navigace

Novely zákonů v souvislosti se zřízením Jednoho inkasního místa schváleny

18. 11. 2011

Sdílet

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení tisk 473 - vládní návrh zákona o změně zákonů souvisejících se zřízením jednoho inkasního místa.

Návrh na posunutí účinnosti celého zákona na rok 2014 tak, jak se na tom dohodla koalice, byl nakonec v průběhu projednávání stažen, a tak by měl být zákon účinný od roku 2013. Ministr financí ovšem avizoval, že samostatnou novelu na posunutí účinnosti hodlá Sněmovně předložit. Z časového hlediska by neměl být problém, aby toto vláda včas prosadila.

Upozorňujeme na schválené pozměňovací návrhy oproti původnímu vládnímu znění:

* Novela zákona o loteriích byla s určitými změnami schválena, a to s účinností od roku 2012.

* Sněmovna neschválila zrušení daňového zvýhodnění stravenek.

* Časový test na osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů byl nakonec schválen jako tříletý (původně vláda navrhovala prodloužit časový test z dnešních 6 měsíců na 5 let). Zároveň bude platit hranice 100 000 Kč ročně, do které příjem z prodeje cenných papírů bude zcela osvobozen.

* V zákoně o rezervách došlo k rozšíření možnosti tvorby bankovních daňových opravných položek pro pohledávky za dlužníky se sídlem mimo EU, avšak ze státu, který je vůči České republice vázán mezinárodní smlouvou zajišťující provádění výměny informací.

soutez_casestudy

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?