Hlavní navigace

OECD a EU: boj proti daňovým únikům a vyhýbání se daním

30. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Comugnero Silvana - Fotolia.com
Evropská unie: Výstupem koordinovaného úsilí Evropské komise v oblasti boje proti daňovým únikům je tzv. platforma pro dobrou daňovou správu (Platform for Tax Good Governance).

Cílem výše uvedené platformy je monitorovat pokrok členských států v oblasti boje proti agresivnímu daňovému plánování a tlaku na daňové ráje s ohledem na transparentnost daňových systémů a výměny informací. Smyslem platformy jsou dále konkrétní a efektivní řešení a koordinované úsilí všech členských států. Platformy by se měly účastnit všechny zainteresované strany, tedy daňové správy, Evropský parlament, zástupci podnikatelských subjektů, zástupci akademické sféry, neziskové subjekty a další. 

Platforma vychází ze dvou doporučení Evropské komise:

První doporučení se týká striktního postoje EU vůči daňovým rájům. Členské státy by měly na základě společných kritérií identifikovat daňové ráje a zařadit je na národní „černé seznamy“.

Druhé doporučení se týká opatření k omezení agresivního daňového plánování v oblasti přímých daní. První setkání platformy je plánováno na 10. června 2013.

 

OECD

Generální tajemník OECD Angel Gurría přednesl ministrům financí a guvernérům centrálních bank států G20 zprávu shrnující opatření, jejichž smyslem je, aby všichni daňoví poplatníci platili přiměřený a spravedlivý podíl na daních.

Zpráva zahrnuje tři strategické iniciativy:

Zprávu o činnosti Globálního fóra o transparentnosti a výměně daňových informací včetně ratingu jednotlivých států (celkem 119 členů) v oblasti dodržování standardů týkajících se výměny informací na žádost.

Snahu OECD posílit automatickou výměnu informací mezi daňovými správami, která povede k vytvoření standardizovaného, bezpečného a efektivního systému. Za ideální právní nástroj pro tento typ výměny považuje OECD mnohostrannou Úmluvu o vzájemné správní pomoci v daňových záležitostech (Úmluvu již podepsalo či se zavázalo podepsat na 50 států).

Iniciativu zabývající se otázkou rozmělňování daňových základů a přesouvání zisků do daňových rájů. Tato praxe podrývá daňové příjmy a rovnost daňových systémů pro všechny poplatníky. Akční plán této iniciativy bude přednesen na setkání států G20 v Moskvě v červenci tohoto roku.

 

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?