Hlavní navigace

On-line osobnostní test pomůže uchazečům i HR manažerům

12. 8. 2016

Sdílet

 Autor: © Chris Bett - Fotolia.com
Online pracovní portál Airjobs.cz připravil pro své uživatele praktický osobnostní test, jehož cílem je usnadnit propojení uchazečů a hledajících firem. Test pomáhá hledajícím uvědomit si, jaká práce nejlépe odpovídá jejich osobnosti. Personalistům dodává hlubší pohled do způsobu myšlení uchazeče a umožňuje tak lépe vyhodnotit, zda se hodí na jejich pozici.

„Test je založen na osvědčeném indikátoru osobnostních typů MBTI (Myers-Briggs Type Indicator), který firmy velmi často využívají při najímání nových lidí a formování týmů. Proto jsme se test rozhodli integrovat přímo na Airjobs.cz a pomoci tak v rozhodování personalistům již na začátku procesu výběru zaměstnance,“ říká Lukáš Pokrupa, výkonný ředitel Airjobs.cz.

 

HR manažerka z EMTC Group, Daniela Anna Švástová, která hledá desítky nových lidí týdně, k využívání výsledků testu uvádí: „Testy mi napomáhají dešifrovat drobné nuance v osobnostech kandidátů, které se z pouhého pohovoru nedají dobře vyčíst.

 

Množství uchazečů má naučené odpovědi na typické otázky. Předem vědí, jak odpovídat, jak se chovat, a jak reagovat. Proto se z pohovoru často stává schůzka, na které se snažím odhalit, zda kandidát mluví pravdu. Osobnostní testy mi tedy dokáží poměrně jasně přiblížit, s jakým typem člověka jednám, a zda má předpoklady k úspěchu na dané pozici. Samozřejmě nelze spoléhat pouze na jeden typ testu, a proto vždy volím vhodnou kombinaci originálních otázek a testů.“

 

Uchazeč o práci projde test za přibližně sedm minut. Poté mu na email přijdou výsledky, jaký je osobnostní typ a jaký typ práce se pro něj nejvíce hodí. Výsledky jsou součástí jeho osobního profilu na Airjobs.cz a jsou přístupné personalistům. Vyplnění testu je pro uchazeče dobrovolné.

 

Výstupem z MBTI testu je 16 osobnostních typů, které kombinují osobnostní charakteristiky dle vnímání okolního prostředí (extraverze vs. introverze), získávání informací (smysly vs. intuice), zpracování informací (myšlení vs. cítění) a životního stylu (usuzování vs. vnímání). Uchazeč se tak dozví například to, zda je spíše tip umělce, analytika nebo diplomata, zda se hodí na vedoucí či spíše podřízenou pozici.

soutez_casestudy

 

Vstup na test zde.

Byl pro vás článek přínosný?