Hlavní navigace

Oživení ekonomiky se zadrhlo. ČNB bude mít opět strach z deflace

14. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © Alx - Fotolia.com
Český statistický úřad dnes zpřesnil odhad HDP za druhý kvartál roku 2014. Ekonomika na mezičtvrtletní bázi stagnuje a v meziročním porovnání roste o 2,6 %. Trh přitom očekával růst o 2,9 %. Jedná se tedy o negativní překvapení. Ekonomika přestala zrychlovat a trochu ztrácí dech.

Zatím neznáme strukturu růstu, ale dá se předpokládat, že ekonomiku tlačí vpřed exporty. Vede se dobře zejména výrobě automobilů. Slabší to asi bude s investicemi. Z většího nadhledu se zdá, že vývoj HDP ČR odpovídá vývoji v okolních zemích. Německo podle dnes zveřejněných dat poprvé po roce pokleslo. To je velmi špatná zpráva i pro ČR. Jestliže Němci neporostou, my neporosteme také.


Německo kopírujeme až s velkým zpožděním
Data opět potvrdila, jak jsme závislí na německém růstu. Vývoj v Německu nás nutí lehce zrevidovat optimistická očekávání směrem dolů. Nicméně my kopírujeme Německo až s několikaměsíčním zpožděním. Proto příští čísla z průmyslu budou ještě dobrá. Pozitivně by na ekonomiku měla působit i meziročně výrazně slabší koruna. Bude to takový tlumič nárazu. Za celý rok 2014 očekáváme na základě nových dat růst ekonomiky v rozmezí 2,7 až 2,9 %.

 

Úrokové sazby zůstanou stabilní
Nová data ukazují, že se oživení ekonomiky zadrhlo. To znamená, že ČNB bude mít opět strach z deflace. Do hry se tak vrací obava, že ČNB bude opět intervenovat proti koruně. Koruna tím dostává stimul k mírnému oslabení. Pro úrokové sazby se dnešními čísly nic nemění. Úrokové sazby zůstanou dál u rekordně nízkých hodnot.

bitcoin_skoleni

 

Autor je hlavní ekonom společnosti Next Finance