Hlavní navigace

Automatická výměna finančních informací pro daňové účely: další vývoj v OECD a EU

14. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © Gina Sanders - Fotolia.com
V druhé polovině července publikovala OECD plnou verzi standardu pro automatickou výměnu finančních informací mezi jednotlivými státy. Standard vyvinula OECD na základě mandátu států G20 a nyní byl schválen její Radou. Formálně bude standard představen na zářijovém setkání ministrů financí států G20 v Austrálii. V současné době se k zavedení standardu přihlásilo 49 států, mezi nimi i Česká republika.

Evropská komise v červenci oznámila vytvoření expertní skupiny, která se bude specializovat na automatickou výměnu finančních informací. Jejím úkolem bude poskytovat odborné poradenství Evropské komisi v oblasti sjednocování právních předpisů EU týkajících se automatické výměny informací v oblasti přímých daní se standardem OECD pro automatickou výměnu finančních informací.

 

Expertní skupina by měla být tvořena daňovými správami a odborníky z organizací působících ve finančním sektoru, které by dle navrhovaného standardu měly poskytovat informace o příjmech daňových poplatníků. Žádosti o členství v expertní skupině přijímá Evropská komise do 8. srpna 2014. Členové budou jmenováni s mandátem od 1. září 2014 do 30. června 2017.

 

Současný systém spolupráce mezi členskými státy EU zajišťuje výměnu informací mezi daňovými správami členských států pro celou řadu příjmů placených přes hranice fyzickým osobám. Právním základem pro automatickou výměnu informací pro účely přímého zdanění jsou v rámci EU směrnice o příjmech z úroků (EU Savings Directive) a směrnice o správní pomoci v daňových záležitostech. Zmíněné směrnice je třeba uvést v soulad se standardem OECD pro automatickou výměnu finančních informací. Tím se automatická výměna rozšíří i na právnické osoby.

 

 

CS24

Zdroj: KPMG

 

Byl pro vás článek přínosný?