Hlavní navigace

Počet nechráněných koncových stanic v podnicích vzrostl

1. 6. 2010

Sdílet

I přes významný nárůst počtu mobilních pracovníků používá šifrování k ochraně dat pouze 27 procent organizací.

Společnost Check Point Software Technologies, zabývající se zabezpečením internetu, oznámila před nedávnem výsledky globálního zákaznického průzkumu, který se týká trendů zabezpečení koncových bodů. Zjistilo se, že i nadále odchází k růstu v počtu vzdálených pracovníků a podniky potřebují rozšířit svá bezpečnostní opatření k jejich ochraně.

Průzkumu se zúčastnilo 224 IT a bezpečnostních administrátorů. Podle něj vzrostl v loňském roce v porovnání s rokem 2008 počet vzdálených uživatelů, připojených k firemní síti z domova nebo na cestách, ve více než 40 % podnicích. Dále bylo zjištěno, že u jasné většiny podniků (77 %) tvoří až čtvrtinu jejich pracovní síly uživatelé pravidelně využívající vzdáleného připojení.

 

Přenosná hrozba 

Přesto, bez ohledu na uvedený růst vzdálených uživatelů, uvedlo jen 27 % respondentů, že jejich společnosti v současné době využívají na podnikových stanicích pro ochranu citlivých dat šifrování pevných disků. Kromě toho pouze 9 % dotázaných podniků používá šifrování i pro vyměnitelná úložiště, jako jsou například USB disky. Mobilní pracovníci tak přenášejí velké množství citlivých dat na přenosných zařízeních a důvěrné firemní informace mohou být ohroženy ztrátou, krádeží či jiným typem útoku.

„Pokud více než čtvrtina firem uvádí, že používá šifrování dat, znamená to, že většina společností vystavuje svá citlivá data nebezpečí jejich vážného zneužití,“ říká David Řeháček, marketingový manažer společnosti Check Point. „Naštěstí z výsledku průzkumu také vyplývá, že si podniky jsou této nebezpečné situace vědomy a mají potřebu ji řešit, zejména v souvislosti s rostoucím počtem mobilních pracovníků,“ dodává Řeháček.

 

Nákupní horečka stoupá 

Průzkum společnosti Check Point také odhalil, že přibližně 47 % respondentů plánuje v příštím roce nákup řešení pro zabezpečení koncových bodů ve spojení s dalšími aplikacemi: s šifrováním disku (24 procent), s NAC (22 procent) a s šifrováním souborů (13 procent). Mezi nejpopulárnější již nasazené bezpečností aplikace na podnikových koncových stanicích patří antivirus (90 procent), antispyware (56 procent), osobní firewall (49 procent) a VPN klienti (49 procent).

Pracovníci IT oddělení u firem s méně než 5 tisíci zaměstnanci v reportu uvedli, že v současné době ve svých organizacích využívají koncové stanice v průměru od tří různých výrobců, což způsobuje i problémy s řízením bezpečnosti. Větší podniky využívají v průměru dokonce pět různých výrobců a též uvádějí problémy s efektivní správou bezpečnosti.

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?