Hlavní navigace

Poláci berou Vánoce jako příležitost splatit dluhy, Češi a Slováci se naopak dále zadlužují

11. 12. 2014

Sdílet

 Autor: © auremar - Fotolia.com
Lidé v Česku se kvůli pořízení vánočních dárků neváhají zadlužit a to i v případech, kdy už mají jiné půjčky, které musí splácet. Společnost KRUK srovnala typické chování svých klientů v České a Slovenské republice a v Polsku a objevila významný rozdíl v přístupu ke splácení závazků na konci roku.

Z interních dat společnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), zabývající se správou pohledávek, vyplývá, že Poláci jsou v prosinci ochotni splatit své závazky, či je významně omezit, a to i na úkor snížení výdajů na vánoční dárky pro své blízké. Přístup českých a slovenských spotřebitelů je poněkud opačný. Ti jsou schopni se zadlužit, či své dluhy dále navýšit, aby mohli obdarovat své blízké vánočními dárky.

 

Poláci upřednostňují splácení půjček

Vánoce jsou pro mnoho Poláků příležitostí, jak se vypořádat se svými finančními závazky. Mají-li dluhy, dokáží omezit své výdaje na vánoční dárky a uspořené finanční prostředky vynaloží na splacení, či alespoň na výraznější snížení svých závazků, a do nového roku tak vstupují s dobrým pocitem a finančně nezatíženi. Výjimkou proto nejsou mimořádné splátky či dokonce předplatné splátky celé dlužné částky.

 

Vánoce jsou pro Čechy finančně náročné

Výdaje související s Vánocemi přijdou čtyřčennou rodinu na několik tisíc korun. Nákupní koš na internetovém e-shopu obsahující vánoční stromek, kapra, suroviny pro přípravu vánočních pokrmů, 2 kg cukroví a dárky pro 4 osoby (tisíc korun na osobu) stojí průměrně 8 tisíc korun. Společnost KRUK eviduje jako nejčastější malé půjčky do pěti tisíc korun, které si půjčuje největší procento lidí (32 %). Následují půjčky ve výši deset až dvacet tisíc (14 %) a pět až deset tisíc korun (12 %). Tyto malé částky si častěji půjčují ženy.

 

Češi tak své dluhy o Vánocích dále prohlubují. Často tak dají přednost nákupu dárků před splátkou dluhu, někteří se kvůli tomu ještě více zadluží. K krátkodobého hlediska tak sice sobě či svým blízkým mohou přinést radost, z dlouhodobého pohledu však svou finanční i rodinnou situaci objektivně zhoršují a komplikují.

 

„Nejen o Vánocích bychom si měli udělat přehled o naší finanční situaci a na základě ní si stanovit výši finančních prostředků, které jsme schopni vynaložit na nákup vánočních dárků, aniž bychom se kvůli nim zadlužili. Měli bychom si také uvědomit, že i menší dárek může našim blízkým udělat radost a že nám nestojí za to se kvůli dárkům zadlužit. Finanční prostředky můžeme získat i jinak – například krátkodobým přivýdělkem, omezením nákupu postradatelného zboží, případně prodejem nepotřebných věcí. Kvůli Vánocům bychom ovšem neměli zapomínat na splátky stávajících finančních závazků,“ uvádí Veronika Kuřinová ze společnosti KRUK.

Zdroj: KRUK

ČTĚTE TAKÉ:

→ Lídr v oblasti správy pohledávek v Polsku a Rumunsku přichází do ČR a na Slovensko
KRUK International s.r.o. je nová společnost na českém trhu správy pohledávek. Společnost patří do mezinárodní skupiny KRUK, která je nezpochybnitelným lídrem v oblasti obsluhy pohledávek na trzích v Polsku a Rumunsku.

→ O správě pohledávek v Polsku a okolí
Společnost KRUK Group, lídr v oblasti správy pohledávek v Polsku a jedna z předních firem v oboru správy pohledávek na rumunském trhu, oznámila za první pololetí roku 2012 následující výsledky...

G+

Byl pro vás článek přínosný?