Hlavní navigace

Ponziho schéma vyneslo miliardy, ale nakonec i smrt

27. 12. 2010

Sdílet

Syn Bernarda Madoffa spáchal 11. prosince sebevraždu. Šestačtyřicetiletý Mark byl nalezen oběšený ve svém bytě v New Yorku.

Mark, stejně jako jeho bratr Andrew, byl vyšetřován kvůli podvodu, kterého se dopustil jejich otec. Žádnému ze synů ale vyšetřovatelé neprokázali, že by se podílel na zpronevěření peněz a žádný nikdy nebyl formálně obviněn. Je nasnadě otázka pro jeho otce: „Stálo vám to za to, pane Madoffe? Kdo je (byl) Bernard Leon Madoff?

Tento americký podnikatel, narozený 29. dubna 1938, působil jako předseda burzy NASDAQ a později se stal pachatelem největší zpronevěry v dějinách USA. Jeho firma byla jedním z největších obchodníků na Wall Streetu a on sám byl považován za přední osobnost židovské filantropie. V roce 1960 založil společnost Bernard L. Madoff Investment Securities a až do prosince 2008 byl jejím předsedou. V prosinci 2008 byl zatčen a obviněn z rozsáhlého podvodu, jednoho z největších v americké historii. Podle FBI jím řízené hedgeové fondy byly založeny na tzv. Ponziho schématu, což je určitá varianta podvodného podniku česky označovaného jako „pyramida“ či „letadlo“. Madoff lákal klienty do fondů na vysoké výnosy, které ale nevyplácel z výnosů, nýbrž z vkladů nově příchozích klientů.

 

Pokud se přilédne k průměrné délce života...

Madoff podváděl své klienty desítky let. 29. června 2009 byl odsouzen ke 150 letům vězení za zpronevěru a další trestné činy, především za podvod při obchodování s cennými papíry, mezi body obžaloby byl ale i podvod při převodu peněz, praní špinavých peněz nebo křivé svědectví. Soudce Denny Chin tak vyhověl požadavku prokuratury, která si vysoký trest vyžádala. Madoff zpronevěřil až 65 miliard dolarů (až 1,2 bilionu Kč).

Madoffův obhájce Ira Sorkin se snažil soudce přesvědčit, aby finančníka poslal za mříže na kratší dobu. Pokud se prý přihlédne k průměrné délce lidského života, mohl by se Madoff teoreticky dožít 83 let. Adekvátní trest, který by splnil společenskou úlohu, by podle Sorkina byl 12 let. I tak by to prý mohl být pro Madoffa trest doživotní. Soud však tuto obhajobu nevzal v úvahu.

Banky se nyní snaží vydražit jeho majetek, aby pokryly alespoň zlomek ze škod, které finančník způsobil. Nezaplatil již Bernard Madoff dost – ztrátu dobrého jména, přátel, společenské a zvláště židovské úcty a nyní i ztrátou nejvyšší – prvorozeného syna? 

CS24

 

Autor je finanční konzultant

Byl pro vás článek přínosný?