Hlavní navigace

Práce v kanceláři přináší mnoho zdravotních rizik: Které jsou ty nejčastější?

25. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay (public domain)
Jistou formu stresu zažíváme v práci všichni. Způsobuje jej více faktoru - blíží se termín odevzdání projektu a vy to nestíháte, máte nepříjemného kolegu, který vám jde na nervy nebo vás ubíjí každodenní rutina.

Bez ohledu na stres však existují i ​​jiná, možná ještě závažnější zdravotní rizika, která hrozí při práci v kanceláři. Která to jsou a jak se jich vyvarovat?

 

Sedavé zaměstnání

 

Práce v kanceláři je sedavá prace a vy všichni, kteří to znáte a denně zažíváte na vlastní kůži, víte, že to vůbec není žádný med. Sedět po celou dobu práce je zničující nejen pro psychiku, ale fyzicky, a to pro celé naše tělo. Zvyšuje se riziko vzniku svalových poruch, obezity, cukrovky, rakoviny i onemocnění srdce. To vše jen proto, že příliš mnoho sedíte.

 

Pokud prosedíte většinu pracovního dne, rozhodně si dejte pozor na hrbení. Základem je vhodná židle, na které si můžete opřít záda po celé délce. Tímto způsobem dokážete předejít artritidě i jiným závažných potížím.

 

Špatný vzduch

 

V dnešní době, ačkoli je nabídka kanceláří skutečně velmi bohatá, narážíme stále na problém se špatně větranými prostory, případně práci zaměstnancům znepříjemňuje klimatizace. Zejména když je zabudovaná, je často přímo nemožné otevřít okno a pořádně vyvětrat. Následkem toho je vzduch, který rotuje v takové kanceláři, mnohdy až stonásobně znečištěnější než vzduch venku. V klimatizaci budov se mohou nacházet různorodé znečišťující látky, toxiny, bakterie i plísně, což zřejmě k nezdravému prostředí přispívá.

 

Pozor na tiskárny a kopírky!

 

Věděli jste, že kopírovací stroje jsou zdrojem úniku ozonu? A to v případě, není-li jejich filtr pravidelně měněn. Stačí malé množství ozónu a my můžeme pociťovat bolest na hrudi či zvýšené podráždění. Laserové tiskárny způsobují totéž, dokonce se vám spolu s částicemi toneru mohou dostat až do plic či krevního oběhu, což může vést až k onemocnění plic a dalším vážným chorobám.

 

Práce s notebookem

 

Lidem, kteří používají při práci notebook se mohou časem objevit kožní problémy z tepla, které počítač vyzařuje. Speciální výstraha platí zejména pro muže: Notebooky položené na kolenou mohou zvýšit teplotu šourku, což může ovlivnit počet mužských spermií.

 

Stejně tak škodí i nadměrné zírání na monitor notebooku. Obrazovky počítačů mají své vyzařování a při neustálém pohledu do monitoru zraku prostě škodí. Minimálně každou hodinu by si tak lidé pracující u počítače měli udělat několik sekundovou přestávku a zahledět se do neurčitého. V případě, že toto nezabírá, zkuste zvlhčující oční kapky.

 

A další zdravotní komplikací způsobenou častou prací u počítače je i velká bolest hlavy, až migrény. K počítači patří i klávesnice, dbejte na její čistotu. Pokud totiž její údržbu zanedbáte, je to skvělá živná půda pro nebezpečné bakterie.

 

Osvětlení v kanceláři

 

Je jedno, kde pracujete, kanceláře v Praze i kdekoliv jinde jsou často přehnaně osvětlené, což našemu zdraví dobře nedělá. Umělé osvětlení v kancelářích může způsobit mnohem více problémů než jen časté, někdy až každodenní bolesti hlavy. Pokud je totiž tělo permanentně vystaveny umělému osvětlení, hrozí vysoký stupeň únavy, stres, vysoký krevní tlak a v neposlední řadě je zde i zvýšené riziko vzniku nádorových onemocnění.

CS24

 

Zdroj: kancelare.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku