Hlavní navigace

Připravované změny v pracovním právu

13. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © Gina Sanders - Fotolia.com
Sněmovna projednala ve druhém čtení návrh významné novely zákoníku práce, jejímž cílem je větší pružnost pracovně právních vztahů. Novela by měla vstoupit v účinnost od 1. ledna 2012.

Z mnoha plánovaných změn novely zákoníku práce vybíráme: 

Zkušební doba 

Vedoucí zaměstnanec by si nově mohl se zaměstnavatelem sjednat delší zkušební dobu než „řadový“ zaměstnanec, a to až šest měsíců. Pokud bude pracovní poměr uzavřen na dobu určitou, mohla by zkušební doba nově být sjednána pouze na polovinu celkového trvání pracovního poměru. 

Dohoda o provedení práce 

Novela rozšiřuje maximální rozsah zaměstnání na základě dohody o provedení práce ze současných 150 hodin za jeden kalendářní rok u jednoho zaměstnavatele na 300 hodin. V rámci této novely dochází i k novelizaci legislativy sociálního a zdravotního pojištění, podle níž odměna z dohody o provedení práce nad 10 000 Kč měsíčně bude nově podléhat jak sociálnímu, tak zdravotnímu pojištění. Pouze u odměn do tohoto limitu by nadále neexistovala povinnost platit pojistné. 

Pracovní poměr na dobu určitou 

Délka trvání pracovního poměru na dobu určitou by nově byla omezena nejvýše na tři roky. V této době by bylo možné pracovní poměr mezi týmiž účastníky opakovat nejvýše dvakrát. 

Práce přesčas 

Novela upravuje také přesčasy. Nově by mělo být možné v rozsahu maximálně 150 hodin za kalendářní rok sjednat mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas se všemi zaměstnanci (nejenom s vedoucími jako doposud). S vedoucími zaměstnanci by pak bylo možné toto sjednat až v rozsahu maximální přípustné práce přesčas, včetně práce dohodnuté se zaměstnancem, tedy přibližně 416 hodin za rok (resp. 52 týdnů). 

Konkurenční doložky 

Významné změny přinese novela i v oblasti konkurenčních doložek. V konkurenční doložce bude muset být specifikováno, jakých činností, osob nebo území se zákaz konkurenční činnosti týká. Zákaz konkurence bude možné sjednat až na dobu dvou let (oproti jednomu roku dle současné právní úpravy). Nově však bude možné, aby soud konkurenční doložku omezil, či úplně zrušil, pokud zaměstnance omezuje více, než vyžaduje potřebná míra ochrany zaměstnavatele. 

 

Zdroj: KPMG

CS24

 

Foto: © Gina Sanders - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?