Hlavní navigace

Proč ředitelé preferují staromódní sítě při vybírání kandidátů do výběrového řízení?

14. 10. 2011

Sdílet

CIO, CEO, CFO i další ředitelé v USA tvrdí, že dělají přijímací řízení tak, jak jsou zvyklí a nevidí důvod, proč používat například moderní LinkedIn.

Chcete nejlepší radu jak na výběrové řízení? Často jsou ty nejlepší zdroje u vás ve společnosti. Mnozí vedoucí pracovníci říkají, že vnitřní sítě jsou jejich první zastávkou při hledání talentů. A těchto sítí se ale hodně využívá staromódním způsobem – nikoli prostřednictvím LinkedIn.

„Moje preferovaná trasa při vybírání kandidátů je nejprve vlastní síť, a to především kvůli rychlosti, ceně a jistotě při rozhodování,“ říká Mark Turner, generální ředitel WSFS Bank, jedné z nejstarších nepřetržitě provozních finančních institucí v USA. „Nepoužívám sociální média, a to především proto, že tradiční sítě jsou mnohem silnější a míváme z nich lepší kandidáty. Náklady na sociální média, pokud jde o větší časovou zátěž, převažují případné výhody.“ 

Ale když přijde na vybírání kandidáta na velmi vysokou úroveň ve vedení, Turner nenechává kámen na kameni. Aby se ujistil, že uvidí ty nejlepší kandidáty, provozuje tzv. tandem v hledání, kdy vybírá kandidáty i s pomocí personálních agentur.

 

Nikdy nepodceňujte sílu sítí jiných lidí

Pro Roberta Zecca je největší kámen úrazu hledání kandidáta, který přesně zapadá do jeho představ. Bývalý prezident a výkonný ředitel Content Data Solutions, společnosti zabývající se integrací softwaru, a současný prozatímní prezident Cable Technologies, distributor kabelových zařízení pro telekomunikační průmysl, říká, že najít dobrý kulturní „match“ při vybírání kandidátů z vlastních zdrojů, kde se každý zná s každým, přináší ty nejlepší výsledky.

„Mám tři kritéria, která jsou pro mě při přijímání zásadní: kandidát musí být schopen vykonávat práci, musí se umět ztotožnit s firemními zásadami a vizemi a musí zapadat do naší firemní kultury,“ říká. „Využitím našich zdrojů zajistíme, že sladit tyto dva poslední požadavky se stane o něco jednodušší.“

„Rádi bychom zároveň spolupracovali s naším personálním ředitelem,“ říká Zecca. „Nikdy nepodceňujte sílu sítí jiných lidí, ani své vlastní.“

 

Kdo brouzdá na LinkedIn...

CIO hledající hlavní kandidáty ale tráví více času na LinkedIn než jejich protějšky na jiných řídicích pozicích. „Při vybírání kandidátů se samozřejmě nejdříve snažíme soustředit na vlastní zdroje,“ říká Greg Saltzman, CIO v InVentiv Health, což je globální poskytovatel komerčních a poradenských služeb pro zdravotnické společnosti. „Ale většina mých profesionálních kontaktů je na síti LinkedIn, proto používám i ten.“

„Byznys se vyvíjí velmi rychle, a proto je rychlost při obsazování klíčových vedoucích pozic svrchovaně důležitá. Když se rozhodnu najmout někoho, koho znám a profesně mu důvěřuji, mám i znalosti jeho schopností a mohu mu tedy přizpůsobit pracovní pozici na základě jeho individuálních silných stránek, což je důležité v současné fázi vývoje společnosti InVentiv,“ říká Saltzman. 

Ať už hledáte nový talent nebo jen dalšího CIO, jděte a nejdříve vědomě zapátrejte ve vlastních sítích.

 

Kristen Lamoreaux je prezidentka a CEO společnosti Lamoreaux Search, která se zaměřuje na získávání IT profesionálů pro náboráře. Založila také SIM Women, sdružení pro CIO-ženy a jejich přímé podřízené.

 

soutez_casestudy

Z partnerského amerického CFO Worldu přeložila stálá spolupracovnice redakce Sandra Šubertová

 

Byl pro vás článek přínosný?