Hlavní navigace

Půjčka online od nebankovní společnosti. Peníze na účtu rychle a snadno během chvilky – stačí jen podepsat smlouvu.

21. 10. 2023

Sdílet

 Autor: Josep Suria / Shutterstock.com
Ať už se jedná o nákup auta, konsolidaci dluhů nebo zlepšení bydlení – důvodů, proč si vzít osobní půjčku může být mnoho – důležité je však porovnat nabídky a vědět, kam se obrátit, pokud běžná banka nepůjčí.

Jakmile začnete hledat půjčku, pravděpodobně budete mít tendenci jít rovnou do své banky nebo jiné banky, kterou znáte, místo abyste prozkoumali více dalších možností na trhu. Nebankovní společnosti, zejména online poskytovatelé půjček, skýtají oproti tradičním bankám některé výhody, díky kterým je možné ve výsledku ušetřit peníze. Zjistěte, jak vám může nebankovní věřitel pomoci s půjčkou na cokoliv.

Půjčka od banky vs. nebankovní společnosti

Třebaže je každá banka jiná, všechny se v průběhu posuzování žádosti o úvěr zaměřují na stejné oblasti, jako je například úvěrové skóre klienta, potvrzení o trvalém příjmu, potvrzení o bezdlužnosti v případě podnikatelů apod. Ne každá banka také klientům finanční prostředky nakonec poskytne – po dlouhém posuzování žádosti může být žádost o půjčku nakonec zamítnuta.

Finanční prostředky však poskytují i nebankovní společnosti, u kterých lze sjednat půjčku online za přístupnějších podmínek a bez zdlouhavého procesu schválení. Je však zapotřebí si porovnat nabídky, zjistit, co lze od nebankovních poskytovatelů půjček očekávat, a následně si vhodně vybrat.

Při shromažďování nabídek osobních půjček můžete porovnat RPSN a zjistit, která z nich by vás mohla stát více na úrocích a poplatcích. RPSN je však pouze jedním z kritérií, které je třeba při porovnávání nákladů na půjčku vzít v úvahu. Podívejte se také na výši měsíční splátky a celkové náklady na splácení.

Výhody půjčky od nebankovní společnosti

Nižší sazby a poplatky

Ačkoli někteří nebankovní věřitelé mají kamenné pobočky podobné tradičním bankám, většina z nich jimi nedisponuje, a to znamená nižší režijní náklady, které musí pokrýt. Věřitelé s pobočkami přenášejí náklady na udržování těchto míst a také zaměstnanců na své zákazníky – a to prostřednictvím vyšších sazeb a poplatků. Nebankovní věřitelé, zejména ti, kteří poskytují půjčky pouze online, tyto náklady nemají, a proto mohou nabídnout nižší a konkurenceschopnější sazby a poplatky.

Rychlejší zpracování žádosti

Tradiční banky se často spoléhají na osobní jednání, což může mít za následek dlouhou dobu zpracování žádosti o půjčku. Všechny tyto okolnosti často zpomalují proces vyřizování žádosti a přinášejí takříkajíc více obručí, které je třeba přeskočit. Nebankovní věřitelé se také ve velké míře opírají o nové technologie, které pomáhají zpracovávat žádosti co nejrychleji a nejefektivněji.

Půjčky pro různé situace

Mnoho nebankovních společností poskytuje v rámci svých úvěrových kritérií půjčky pro mnoho různých situací. Nebankovní společnosti mohou často zaujmout individuálnější přístup ke schvalování půjček, aniž by se spoléhaly na přísné bonitní tabulky. Ve výsledku jsou tak ochotny akceptovat novější typy příjmů, které banky zatím neumožňují, například příjmy ze svobodných povolání apod.

Přístup k moderním technologiím

Vzhledem k novosti mnoha nebankovních poskytovatelů půjček se tito poskytovatelé rychle přizpůsobují a zavádějí nové technologie. Nabízejí tak zcela digitální procesy podávání žádostí, které usnadňují a zpřístupňují podání žádosti o půjčku a její správu – prostřednictvím online formuláře, který lze vyplnit i z chytrého telefonu. Mohou také poskytovat nástroje pro sestavování rozpočtu nebo úvěrové kalkulačky, které vám pomohou připravit se na půjčku nebo ji dříve splatit.

Nevýhody využití nebankovního věřitele

Absence kamenných poboček

Vzhledem k tomu, že čeští spotřebitelé přecházejí na správu stále větší části svého života online, a také k velkým nákladům spojeným s provozem jednotlivých poboček, se většina nebankovních poskytovatelů půjček vyhýbá zřizování a udržování fyzických poboček. Noví věřitelé, kteří poskytují půjčky pouze online, nemají síť poboček, což znamená, že pokud dáváte přednost osobnímu jednání s věřitelem, pak pro vás možné nebude online půjčka ta pravá.

soutez_casestudy

Často bez zavedené pověsti

Mnoho nebankovních poskytovatelů půjček jsou novější společnosti, zejména ve srovnání s velkými bankami, které v České republice působí již desítky let. To znamená, že nebudou mít tak zavedenou pověst nebo historii jako renomované banky. Přesto můžete o jejich pověsti zjistit potřebné informace pouhým vyhledáváním na internetu nebo kontrolou recenzí na nezávislých recenzních webových stránkách.

Byl pro vás článek přínosný?