Hlavní navigace

Růst mezd by měl pokračovat i v tomto roce...

11. 3. 2015

Sdílet

 Autor: © lenets_tan - Fotolia.com
...komentuje vývoj na pracovním trhu za poslední čtvrtletí Miroslav Novák, analytik ze společnosti Akcenta.

A dodává, že počítá s jejich průměrným zvýšením kolem 3 %. Klesající nezaměstnanost se totiž letos odrazí do rostoucích mzdových požadavků více než v loňském roce. Vzhledem k velmi nízkému růstu spotřebitelských cen by se měl i reálný růst mezd pohybovat mezi 2,5 až 3 %.

 

Hrubá měsíční nominální mzda vzrostla ve 4. čtvrtletí loňského roku meziročně o 2,3 % na 27.200 korun. Po očištění o růst spotřebitelských cen reálný růst průměrné mzdy činil 1,8 %. V souhrnu za celý rok 2014 činila průměrná mzda 25.686 korun, což je ve srovnání s rokem 2013 nárůst o 2,4 % a reálně po očištění o spotřebitelskou inflaci růst o 2,0 %. Po dvou předcházejících letech tak byl konečně růst reálných mezd kladný, protože jak v roce 2012, tak i v roce 2013 reálné mzdy poklesly.


Loňský rok přinesl oživení na pracovním trhu. Došlo k poklesu nezaměstnanosti a rovněž k významnému nárůstu volných pracovních míst. Oproti tomu růst mezd nebyl vzhledem k vysokému počtu nezaměstnaných příliš silný. Mzdy tak rostly především v těch segmentech ekonomiky, které významně přispěly k růstu HDP. Jednalo se především o zpracovatelský průmysl, kde došlo v loňském roce k růstu průměrné mzdy o 3,2 %. Mzdy však až na výjimky rostly téměř všude, kromě těžby a administrativy.

soutez_casestudy

 

Co se týče samotné výše mezd, tak i nadále platí, že nejvyšší průměrnou mzdu mají zaměstnanci v peněžnictví a pojišťovnictví (48.157 korun), zaměstnanci v informačních a komunikačních činnostech (47.364 korun) a v energetice (41.343 korun. Na opačném pólu jsou zaměstnanci v ubytování a pohostinství (14.030 korun) a v administrativě (16.725 korun).

Byl pro vás článek přínosný?