Hlavní navigace

Sen o 40hodinovém pracovním týdnu trvá

6. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Wikimedia Commons (Public Domain)
Téměř třetina Čechů si prodlouží svůj pracovní týden o více než jeden pracovní den. Přesčasy se stávají normou, a to nejen v Česku.

Podrobný průzkum společnosti Regus ukázal, že pracovníci v České republice mají z celého týdne nejvíce přesčasů v pondělí a ve středu, nejméně naopak v pátek. Nejčastěji Češi pracují navíc 2-4 hodiny týdně (30 % respondentů) a 4-8 hodin týdně (dalších 30 %), více než 8 hodin týdně navíc – a tedy více než jeden pracovní den – odpracuje dokonce 29 % českých pracovníků.

 

Ve světě je situace možná ještě horší. Nejnovější globální průzkum, kterého se zúčastnilo 44.000 pracovníků z více 100 zemí celého světa, potvrdil, že přesčasové hodiny se staly pracovní normou: téměř 90 % lidí pracuje přesčas alespoň dvě hodiny týdně. 14 % lidí globálně (10 % v České republice) riskuje syndrom vyhoření, když týdně pracují navíc minimálně 15 hodin.

 

Nejdůležitější zjištění průzkumu:

 

soutez_casestudy

  • Nejvíce českých pracovníků (30 %) pracuje přesčas 2-4 hodiny týdně.
  • 29 % českých pracovníků se věnuje přesčasům v ekvivalentu jednoho pracovního dne (8 hodin) a více.
  • Desetina lidí v ČR pracuje přesčas v ekvivalentu dvou pracovních dní (více než 15 hodin);
  • Z jednotlivých dní v týdnu se nejvíce v ČR pracuje přesčas v pondělí (20 % respondentů) a ve středu (17 %).
  • Nejméně Čechů pracuje přesčas v pátek (6 %) a jen někteří se věnují práci přes víkend (4 %).

 

„Ochota pracovat přesčas je pro zaměstnavatele určitě pozitivní zjištění, avšak pokud se týdenní počet odpracovaných hodin vyšplhá na ekvivalent 7 pracovních dní, pak je nejvyšší čas něco změnit,“ řekl Karel Pelán, ředitel společnosti Regus v České republice. „Pokud lidé pracují blíže ke svému domovu, mohou zlepšit rovnováhu mezi pracovním a osobním životem a snížit následky přepracování,“ dodává Pelán.

Byl pro vás článek přínosný?