Hlavní navigace

StartupYard: Zájem startupů, investorů i korporací na spolupráci roste

17. 8. 2016

Sdílet

 Autor: StartupYard
StartupYard, startupový akcelerátor se sídlem v Praze, ohlásil, že startupy z jeho programu, získaly od počátku roku 2016 investice ve výši 81 miliónů korun. Jako reakci na rostoucí poptávku ze strany investorů zároveň otvírá StartupYard poprvé během jednoho roku již druhé akcelerační kolo, ve kterém bude vybírat nové mezinárodní startupy do svého programu.

StartupYard, který po několika nedávných úspěších získal popularitu mezi investory ve střední Evropě, oznámil, že jeho management v rámci programu StartupYard FastLane 2016/2 navštíví v září letošního roku 9 evropských technologických center ze 7 zemí. Zde vybere nejlepší začínající firmy a nápady pro své druhé akcelerační kolo, které proběhne již v listopadu. V rámci náborového roadshow navštíví Prahu, Brno, Bratislavu, Sofii, Varšavu, Bukurešť, Kluž, Lublaň a Prištinu. Startupy se budou svými prezentacemi ucházet o možnost postoupit přímo do finálových kol výběru pro účast v akceleračním procesu v Praze a získání investice.

 

„Zrychlující se tempo technologických investic a rostoucí zájem ze strany investorů v regionu nabízí StartupYardu příležitost zorganizovat dva akcelerační programy v jednom roce – a to poprvé v naší pětileté historii,“ uvedl Cedric Maloux, ředitel akcelerátoru StartupYard.

 

StartupYard bude hledat startupy, zaměřené na datovou ekonomiku, které reprezentují širokou škálu platforem či služeb v těchto oblastech: bezpečnost, internet věcí (IoT) a big data, strojové učení a predikce. Do 30. září se mohou startupy ucházet o účast v programu. Ten bude zahrnovat přímou investici ve výši 810 tisíc korun, přes 13,5 milionů korun formou výhod od korporátních sponzorů, tři měsíce mentoringu, seminářů a účast na konferenci Demo Day, který nabídne přístup k technologickým a investičním lídrům regionu.

„Věříme, že příští Uber může pocházet z České republiky,” uvedl Cedric Maloux, původně francouzský podnikatel s 25 lety zkušeností. „Dochází k hmatatelnému posunu. Kvalita podnikání v posledních letech prudce vzrostla, zakladatelé technologických firem mají větší rozhled, mezinárodní korporace se silnou přítomností v Praze mají hlad po inovacích a chtějí navázat přímou spolupráci se startupy, což jim otevírá nové mezinárodní trhy a přístup k technologiím.“

 

Zájem start-upů o financování roste, StartupYard přijal v letošním roce dosud 310 přihlášek, to je podstatně více než v roce 2015 (240 přihlášek) a 2014 (60 přihlášek).

 

Mezi úspěšné projekty patří např. ClaimAir, startup zaměřený na právní pomoc, který pomáhá cestujícím získat náhradu škody od leteckých společností, nedávno získal téměř 3,8 miliónů korun, aby mohl konkurovat v celé Evropě. Další projekt, SpeediFly, nabízí mobilní aplikaci, která chce usnadnit cestovatelům přístup ke komerčním letům, získal přes 8 milionů korun. Minulý měsíc získal Neuron Soundware z programu StartupYard 2016 prestižní ocenění a grant nadace Vodafone „Nápad roku”.

 

Mezi nedávnými průlomovými úspěchy figuruje také firma BudgetBakers, která prošla programem StartupYard v roce 2015. Jde o aplikaci na správu rozpočtu a osobních financí, která chce přímo konkurovat aplikaci Mint a dalším předním finančním aplikacím pro koncové uživatele. Firma BudgetBakers také letos získala investici přes 10,8 miliónů korun a do jejího vedení nastoupil jako ředitel Michal Kratochvíl, mentor a investor StartupYardu, který dříve působil jako výkonný ředitel firmy Accenture ve střední Evropě. Kratochvíl uvedl k nedávným úspěchům StartupYardu: „Ještě nebyl lepší čas vsadit na startupy ve střední Evropě, než je tomu dnes. S novou generací startuperů, jakým je náš tým v BudgetBakers, kteří jsou připraveni a schopni bojovat na globálním trhu a uspět, přichází jasná potřeba a silný důvod pro agresivnější investice.“

CS24

 

Mezi investory StartupYardu jsou přední venture capital firmy - Credo Ventures a Rockaway Capital. Druhá z nich investovala v loňském roce 2 miliony EUR do vyhledávače Gjirafa.com, absolventa programu StartupYard 2014 a v současnosti nejrychleji rostoucího startupu v Kosovu/Albánii.

Byl pro vás článek přínosný?