Hlavní navigace

Stav projednávání legislativních změn daňových zákonů

Sdílet

 Autor: © Visual Concepts - Fotolia.com
Nový občanský zákoník vstoupí pravděpodobně v účinnost 1. ledna 2014. Řada doprovodných zákonů, které upravují různé oblasti občanského práva, však dosud není schválena a nebyla vydána ve Sbírce zákonů. Vše bude záležet na vývoji politické situace.

V případě, že nedojde k rozpuštění Parlamentu a k předčasným volbám, existuje jistá šance, že příslušný legislativní proces bude ukončen do konce roku a zákony tak nabudou účinnosti právě k 1. lednu 2014.

 

Obdobná situace panuje i v oblasti daňových zákonů. Novely, které více či méně reagují na rekodifikaci soukromého práva, rovněž čekají ve Sněmovně na dokončení legislativního procesu. Jedná se především o tisk 1004 – návrh zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o tisk 1003 – návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. S tiskem 1004 souvisí také tisk 1046, který upravuje poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, a který obsahuje rovněž novelu zákona o dani z příjmů, na niž některé body tisku 1004 navazují.

 

Tisky 1004 a 1003 prošly druhým čtením, ve kterém byly podány některé zajímavé pozměňovací návrhy, například na 100% odpis majetku během 12 měsíců. Novely daňových zákonů a nový zákon o dani z nabytí nemovitých věcí reagují nejen na změnu terminologie a nové instituty v občanském právu, ale přinášejí rovněž řadu dalších změn v souvislosti s 1. fází spuštění jednoho inkasního místa. 

 

soutez_casestudy

Zdroj: KPMG

 

Byl pro vás článek přínosný?