Hlavní navigace

Světlo na konci digitálního tunelu

12. 1. 2011

Sdílet

Výdaje do IT letos porostou, tak alespoň tvrdí agentura Gartner. Tento vyšší růst se též dává do souvislosti s devalvací americké měny, což by mělo přílišný optimismus lehce krotit. Růst se bude pohybovat na úrovni 5,1%, proti předchozímu očekávání na úrovni 3 %.

Jan Sedláček, marketingový ředitel společnosti Digital ResourcesV nových ekonomikách se očekává stagnace až mírný růst, tedy nižší tempo růstu. Tahounem růstu jsou jednoznačně telekomunikace. V České republice se očekává obecně růst tempem 3 %.

Sice to není žádná velká sláva, nicméně trh se vzpamatovává. Po zkušenosti s „krizí“, což byl spíše autoimunitní zásah globalizované ekonomiky, změnily korporace i středně velké firmy své chování. Jsou odpovědnější, lépe pracují se zdroji, efektivněji je využívají a díky úsporným opatřením jsou dnes již v lepší kondici, a mohou (musí?) inovovat.

 

CRM jsou trendy, ERP zažívají stagnaci

V oblasti CRM systémů – systémů řízení vztahů se zákazníky – je vidět posun ve vnímání i na českém trhu. Firmy si nyní lépe uvědomují, že právě dobrá péče o vlastní zákazníky, rychlá reakce na požadavky trhu a lepší nástroje pro sdílení informací o komunikaci uvnitř firmy jsou klíčové. Zatímco ERP systémy (ekonomické podnikové systémy) zajišťují back-office, CRM systémy mohou akcelerovat růst. Právě proto systémy jako Microsoft Dynamics CRM a Intuo – Company Intelligence budou středem zájmu středně velkých a velkých společností.

ERP systémy zažívají v Česku spíše stagnaci. Trh je velmi roztříštěný a ani akvizice posledních let neznamenaly jeho narovnání. Nejúspěšnější firmy na trhu v oblasti SMB (small and medium business) ve skutečnosti představují podíl pouze v jednotkách procent, ač si někdy pomáhají statistikami s takovými výběrovými kritérii, která následně jejich podíl opticky zvětší. Právě díky roztříštěnosti trhu a různé kvalitě je zde potenciál k pomalému růstu podílu na trhu pro ty produkty, které se odlišují svoji kvalitou a budou tak přebírat nespokojené uživatele jednodušších systémů.

Rok 2011 tedy zřejmě nebude znamenat žádný ostrý zlom pro český IT segment. Stagnace až mírný růst znamená také větší jistotu pro tisíce pracovníků v českém IT sektoru. Pro zaměstnavatele je zároveň příznivé, že zaměstnanci a uchazeči mají rozumnější požadavky a je možné si lépe vybrat. Zaměstnanci dnes také více chápou závislost na výkonu optikou ekonomiky, tedy bytostnou závislost na výsledcích své společnosti. Zákazníci pak dostávají inovativní řešení za skvělé ceny. Že by tedy světlo na konci tunelu?

 

Předpověď celosvětových výdajů na IT pro rok 2011 (v miliardách dolarů)

 

Výdaje 2010

Změna (%)

Výdaje 2011

Změna (%)

Hardware

364

8,9

391

7,5

Software

235

6,1

253

7,5

IT služby

782

2,5

817

4,6

Telekomunikace

426

14

465

9,1

Telekomunikační služby

1 593

3,9

1 647

3,4

Celkem

3 401

5,4

3 575

5,1

Statistické informace převzaty z Reselleronline.cz:

CS24

 

Autor článku je marketingovým ředitelem společnosti Digital Resources

Byl pro vás článek přínosný?