Hlavní navigace

Světová ekonomika: vyhlídky na růst se z rozvíjejících se ekonomik stěhují do Velké Británie, Německa a USA

11. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Victoria - Fotolia.com
Zítra se bude tančit všude. Česká republika může těžit s pozvolného zotavování se vyspělých ekonomik.

Vyhlídky na růst světové ekonomiky, které donedávna svět spojoval téměř výhradně s růstem Číny, dalších zemí skupiny BRIC a rozvíjejících se trhů obecně, se v posledních měsících dramaticky změnily. Byznysmeni dnes spojují budoucnost světové ekonomiky znovu s růstem trhů v USA, Velké Británii a Německu. Ekonomičtí lídři navíc očekávají, že rozvíjející se ekonomiky v nejbližším období svůj růst zpomalí. To jsou závěry průzkumu International Business Report (IBR), který ve 44 zemích celého světa pořádá poradenská společnost Grant Thornton.

 

optimismus

Q2 2013

Q3 2013

rozdíl

Velká Británie

34 %

76 %

+42 %

Německo

51 %

45 %

+6

USA

55 %

52 %

-3 %

Brazílie

43 %

31 %

-12 %

Rusko

28 %

19 %

-9 %

Indie

75 %

57 %

-18 %

Čína

4 %

31 %

+27 %

Jihoafrická republika

45 %

18 %

-27 %

Turecko

38 %

6 %

-31 %

Latinská Amerika

48 %

38 %

-10 %

 

V Británii rekordní nárůst optimismu, v USA setrvalá pozitivní očekávání 

Nálada, kterou IBR měří otázkou „Jak optimisticky se díváte na výhled ekonomiky vaší země v příštích 12 měsících,“ vylétla u britských byznysmenů z 34 % ve druhém čtvrtletí na 76 % ve třetím čtvrtletí roku 2013. To je nejprudší mezičtvrtletní zlepšení tohoto ukazatele za celých 22 let trvání výzkumu International Business Report. Optimismus průzkum zaznamenal také na nejdůležitějším českém exportním trhu – v Německu. Tam optimismus mezičtvrtletně vyrostl ze 45 % na 51 %. Vysokou míru optimismu ohledně dalšího vývoje ekonomiky zaznamenal výzkum i u obchodních a finančních kruhů v USA: 52 % je sice v porovnání s 55 % předchozího čtvrtletí mírný pokles, stále ale znamená velmi vysokou hladinu pozitivních očekávání

 

Z BRIC se zlepšila jen Čína, v mnoha zemích a regionech historická minima 

V rozvíjejících se ekonomikách panuje daleko stísněnější nálada. V Brazílii poklesnul optimismus ze 43 % na 31 % (což je rekordní minimum), v Rusku z 28 % na 19 %, v Indii ze 75 % na 57 %. Na historickém minimu je Latinská Amerika (38 %), Jihoafrická republika (18 %) nebo Turecko (6 %). Jediná Čína, ve které se optimismus podnikatelů v minulém čtvrtletí prudce propadnul na rekordní minimum pouhých 4 % a nemohl již prakticky klesat, zaznamenala nárůst na 31 %.

 

Impuls pro českou ekonomiku 

Výsledky průzkumu IBR z hlediska České republiky komentuje Jan Kincl, partner společnosti Grant Thornton Advisory takto: „Nedávná americká rozpočtová krize ukázala, jak rychle lze o důvěru trhů přijít. Je třeba stále pamatovat na to, že debaty o reformě zdravotnictví, o rozpočtu a o dluhovém stropu se budou v USA opakovat a je zde stále riziko, že optimismus amerických byznysmenů může velice rychle zmizet.

Jinak je ale současný vývoj pro Českou republiku z krátkodobého hlediska spíše pozitivní. Otevřená a proexportně orientovaná česká ekonomika by mohla těžit z toho, že kromě Německa na vlnu optimismu naskakují i další ekonomicky vyspělé země. To by mohlo mít pozitivní vliv na ekonomiku dalších zemí Evropské unie, které pro Českou republiku představují nejdůležitější exportní trh.

To nejhorší, co by se ale mohlo pod vlivem posledních zpráv stát, je zastavení expanze českých firem na dnes již tolik nerostoucí rozvíjející se trhy. Stále totiž platí, že z dlouhodobého hlediska představuje růst těchto regionů, jejich investice do infrastruktury a bohatnoucí střední třída motor ekonomického rozvoje světa v příštích několika dekádách. Pokud chtějí české firmy přežít, musejí být u toho.“

 

CS24



 

Byl pro vás článek přínosný?