Hlavní navigace

Švýcarsku byl snížen rating

31. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © sunny07 - Fotolia.com
Poradenská společnost Dun & Bradstreet v říjnu snížila rating Švýcarsku. Důvodem je značné zpomalení tamní ekonomiky, přičemž vážným rizikem je propad do technické recese, a také negativní výhled většiny předstihových ukazatelů v kombinaci se stupňující se krizí v eurozóně.

„Krize v eurozóně bude v následujících měsících podkopávat výkonnost švýcarské ekonomiky. Předpokládáme, že frank vůči hlavním měnám zůstane silný, a bude hrát roli bezpečného útočiště,“ říká ředitelka D&B pro Čechy a Slovensko, Alena Seoud. „Počet firemních bankrotů se ve 3. kvartálu meziročně zvýšil o 9 %, exportně orientované firmy trápí velmi nízká poptávka z klíčových trhů eurozóny a frank posílil. Na trhu roste riziko insolvence firem, což se odráží ve zhoršené platební morálce,“ dodala Alena Seoud. 

Nejpříznivější investiční klima v Evropě mají aktuálně dvě skandinávské země – Norsko a Švédsko, jejichž rating D&B stanovila na stupni nejnižšího rizika investice (DB1d). Z této elitní skupiny letos v červenci vypadlo Německo, a v říjnu Švýcarsko, jejichž rating poklesl jeden stupeň, do kategorie nízkého rizika návratnosti investice DB2a. Česká republika, které Dun & Bradstreet v červenci snížila rating o dva stupně, je hodnocena na úrovni mírného rizika návratnosti investice (DB3c), Polsko je zařazeno ve stejné kategorii, nicméně o dva kvartily výše (DB3a). Aktuální mezinárodní rating Slovenska je stanoven na úrovni nízkého rizika návratnosti investice (DB2d).

 

ICTS24