Hlavní navigace

Téměř třetina českých rodičů nakupuje pro děti pod tlakem

6. 12. 2017

Sdílet

 Autor: © auremar - Fotolia.com
Až 28 procent rodičů pak překračuje při koupi věcí dětem své finanční možnosti.

Přesně 29 procent rodičů v Česku zažívá společenský tlak, aby svému dítěti koupili věc, kterou si nemohou dovolit. V tomto duchu se odehrávají i letošní předvánoční nákupy. Nejčastěji tomuto tlaku rodiče podlehli v případě, že šlo o mobilní telefon (34 %) nebo značkové oblečení (17 %) pro jejich ratolest. Následují různé zájezdy, obuv nebo počítače. Ukazuje to nová Zpráva o platebním chování spotřebitelů za rok 2017, kterou pro Českou republiku z evropského reportu každý rok zpracovává společnost Intrum Justitia.

 

„Češi jsou obecně finančně velmi zodpovědní a neradi překračují své finanční možnosti. Při placení svých závazků například devět z deseti dotázaných souhlasí s názorem, že je třeba vždy účty zaplatit včas. Ovšem při koupi věcí svým dětem často neodolají tlaku koupit věc nebo službu nad své finanční možnosti,“ prozrazuje k čerstvé Zprávě o platebním chování spotřebitelů v ČR Karol Jurák, výkonný ředitel společnosti Intrum Justitia. „Nejčastěji si na takové výdaje vypůjčí v bance (48 %), ale plných 8 % lidí otevřeně uvádí, že si půjčili peníze u soukromého lichváře,“ dodal Jurák.

 

Dalším zásadním zjištěním, které z reportu Intrum Justitia vyplývá, je i to, že osm z deseti Čechů (80 %) odmítá financování zbytných produktů jako je dovolená skrze splátkový kalendář, úvěr nebo z vypůjčených peněz. Evropský průměr přitom u tohoto postoje činí jen 66 %. Naopak se splátkami či jinou formou půjčky na dovolenou souhlasí pouhých 7 % českých spotřebitelů, což je nejméně mezi 24 dotazovanými evropskými zeměmi.

 

Až 39 % lidí uvádí, že se během uplynulého roku nejméně jednou dostali do prodlevy s placením svých výdajů. Většina z nich jako důvod uvedla nedbalost. Nicméně téměř třetině chyběly peníze na zaplacení. Pětina dotázaných pak uvádí, že si v uplynulých 6 měsících na své výdaje museli půjčit peníze. Průměrně si pak tito lidé půjčili 14 846 korun.


Společnost Intrum Justitia v letošním výzkumu shromáždila údaje od 24 401 spotřebitelů z 24 evropských zemí, aby získala přehled o každodenním životě evropských spotřebitelů, jejich útratách a schopnosti měsíčně spravovat finance na provoz domácnosti. Tyto souhrnné údaje jsou uvedeny ve Zprávě o platebním chování evropských spotřebitelů 2017. Detailnější přehled pro ČR pak uvádí zpráva, která zahrnuje údaje z evropského reportu na úrovni jednotlivých zemí. Společnost Intrum Justitia rovněž přináší desatero vhodné péče o domácí finance, jehož dodržování přispívá k ochraně před finančními nesnázemi.

Byl pro vás článek přínosný?