Hlavní navigace

Ve Vietnamu mluví 200 tisíc lidí česky

10. 11. 2010

Sdílet

Banka Goldman Sachs zařadila Vietnam na seznam Next Eleven – jedenácti zemí, které se ve 21. století stanou největšími ekonomikami světa vedle skupiny BRIC.

Vietnam s 88 milionem obyvatel má nejen největší ložisko nejčistšího antracitu na světě (1234 milionů tun), ložisko 5 bilionů m3 zemního plynu, vzácné kovy a zeminy, ale je také největší světový exportér kávy typu Robusta (vhodné pro výrobu instantní kávy), druhý největší vývozce rýže na světě, ale také přední světový vývozce krevet a třetí největší vývozce ropy v Jihočínském moři. Díky růstu HDP přes 6 % a členství ve WTO (světové obchodní organizaci) zahajuje i velké investiční akce. V Hanoji se začne v únoru 2011 za 8 miliard amerických dolarů stavět největší a nejmodernější letiště v celé Asii, s cílovou kapacitou odbavení 1096 letů denně a 80 milionů cestujících ročně. Také v Hanoji začne realizace výstavby nadzemního přepravního kolejového systému a v Hočiminově Městě výstavba metra.

 

Připravuje se atomový ráj a osmiproudá dálnice 

Plánuje se výstavba dálnice od hranic Číny až do Hočiminova Města, která bude ze dvou třetin osmiproudá, z jedné třetiny čtyřproudá. Ve Vietnamu se bude stavět 13 atomových elektráren o celkové kapacitě 16 000 megawattů, z toho osm do roku 2030. Dohodu o výstavbě první jaderné elektrárny před týdnem podepsali v Moskvě zástupci Atomstrojexportu a vietnamské energetiky, za přítomnosti prezidenta Ruska Dmitrije Medveděva a prezidenta VSR Nguyen Minh Trieta. Stavba první vietnamské jaderné elektrárny má začít v roce 2014 a hodnota kontraktu dosahuje čtyř miliard eur (přes 98 miliard korun). Vietnam chce postavit dva bloky o dvou jaderných reaktorech s jednotkovým výkonem každého bloku 1000 megawattů. Ruská jaderná agentura Rosatom v nové elektrárně s kapacitou 2400 megawattů postaví dva reaktory. Zájem mají také Japonci, USA a Francie. Třináct předních japonských společností, zahrnujících devět elektrárenských firem a velké průmyslové podniky Toshiba, Hitachi, Mitsubishi Heavy Industry a Innovation Network Corpooration of Japan, založilo 22. října novou společnost International Energy Development of Japan Co.,Ltd. (JINED) se sídlem v Tokiu, která má koordinovat zájmy energetických firem, výrobců strojírenských a elektrotechnických zařízení, finančních institucí a japonské vlády v zemích, které usilují o rozvoj jaderné energetiky. Tato společnost má velký zájem ve Vietnamu získat zakázku na výstavbu čtyř bloků jaderných elektráren ve dvou lokalitách. Spojené státy a Vietnam zase jednají o dodávkách jaderné technologie a paliva. Podle dohody budou moci Američané dodávat palivo pro vietnamské jaderné elektrárny i atomové reaktory a další nukleární technologie pro civilní účely. Jak oznámil list Wall Street Journal, bude Vietnamu povoleno obohacovat uran na vlastním území. Vietnam totiž podepsal smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT).

 

Končí první z roků Vietnamu 

Banka Goldman Sachs zařadila Vietnam na seznam Next Eleven – jedenácti zemí, které se ve 21. století stanou největšími ekonomikami světa vedle skupiny BRIC. Letos 3. února kancléřka Merkelová vyhlásila v SRN rok 2010 „rokem Vietnamu“. Když si uvědomíme, že ve Vietnamu žije přes 200 tisíc lidí, kteří u nás v minulosti studovali a ČR má s touto zemí uzavřené smlouvy o ochraně investic i k zamezení dvojího zdanění, tak je žádoucí, aby manažeři našich výrobních a exportních podniků zařadili Vietnam do svých marketingových plánů, protože dnešní Vietnam rozhodně nejsou jen stánkaři a rýžová pole. Škoda, že MPO opět nezařadilo největší a nejprestižnější veletrh ve Vietnamu, 21. mezinárodní obchodní veletrh VIETNAM EXPO, jenž se uskuteční od 6. do 9.dubna v Hanoji, do svých oficiálních účastí, i když je Vietnam zařazen usnesením naší vlády mezi prioritní proexportní země ČR. 

CS24

 

Autor je majitel marketingové firmy WMC a předseda Česko-vietnamské společnosti

Byl pro vás článek přínosný?