Hlavní navigace

Většina globálně významných akciových indexů dnes roste – už sedmý den v řadě

2. 4. 2014

Sdílet

 Autor: © Warakorn - Fotolia.com
Němci ústy svého ministra financí dnes prohlásili, že pokud bude Řecko potřebovat, rádi mu půjčí. Řekové si tedy půjčí opět všude. Využijí zájmu a ještě letos vydají dluhopisy minimálně za dvě miliardy eur jako testovací emisi.

Že globální akciové indexy tak rostou je ohromný výsledek, vezmeme-li v úvahu, že ještě před měsícem se tetelily strachem, aby se nerozhořel válečný konflikt na Ukrajině. Trh podpořily zprávy o automobilovém sektoru, kde mnohé automobilky zaznamenaly výrazné růsty. Například automobilka Porsche oznámila v USA růst o 9,2 %, což katapultovalo její akcie o 1,5 %. BMW zaznamenalo růst tržeb o 7,9 % a akcie si připsaly 1,4 %. A spekulanti evidentně sází na další velké oživení poptávky, protože se akcie mnichovské automobilky za necelý měsíc zhodnotily o 19 % a jsou na historických maximech.

 

Mělnění optimismu

Optimismus se odpoledne postupně rozmělnil i na trzích. Z USA totiž přišly zprávy z trhu práce. Počet nově vytvořených míst byl nižší, než se čekalo. Náladu moc nezměnilo to, že čísla za předchozí měsíc byla posunuta nahoru. Pro zítřejší obchodování bude klíčové, jak se rozhodne ECB. Ve prospěch snížení úrokových sazeb do záporných hodnot svědčí nízká inflace. Proti němu zase mluví to, jak nás minulý měsíc šéf ECB přesvědčoval, že se nemusíme bát deflace. I to, že se situace v ekonomice evidentně už otáčí. Ačkoli racionální analýza tvrdí, že ECB měla sazby snížit už dávno, čistě lidsky podle mě nebude mít odvahu. Snížení sazeb zítra proto dávám jen 20% pravděpodobnost. To by znamenalo, že bude trh opět mírně rozladěn a situace eura nebude až tak špatná. Dolar by proto po zasedání ECB měl oslabit, ačkoli dlouhodobě to musí být přesně obráceně.
Zajímavostí dne byl propad ceny ropy Brent. Ta se dnes dostala na pětiměsíční minimum a poklesla pod 105 dolarů za barel. Důvodem propadu byly špatné zprávy z čínského průmyslu, který dováží hodně ropy. Navíc dolů tlačí ceny ropy i zprávy z Libye, kde hodlají tankerům zpřístupnit další přístavy. Ropa se dostala 3 dolary pod dvacetidenní průměr a začíná být celkem hodně přeprodaná. Další výraznější zlevnění by proto bylo překvapením.

soutez_casestudy

 

Půjčit dnes peníze Řecku se zdá jako dobrá investice
Další zajímavostí dne je, že výnosy řeckých dluhopisů dnes poklesly na nejnižší hodnoty za 4 roky. Jinými slovy, investoři Řecku už zase věří. Není se proto čemu divit, že by se Řekové nejraději vrátili na finanční trhy a vydali dluhopisy. Na druhou stranu je nic nežene. Němci skrze svého ministra financí dnes prohlásili, že pokud bude Řecko potřebovat, rádi mu půjčí. Předpokládám, že nakonec padne kompromis. Řekové si půjčí opět na všech frontách. Využijí zájmu a ještě letos vydají dluhopisy minimálně za dvě mld. eur jako testovací emisi. Banky jsou díky ECB zaplaveny penězi, takže poptávka bude. Pokud ECB sníží sazby, budou výnosy dokonce ještě níž. Dnes se přitom výnos desetiletého dluhopisu pohyboval na 6,31 %, před dvěma lety to bylo nad 30 %. Kdo se tedy s Řeckem nespálil, neškrtli mu některé dluhopisy, zkrátka přišel na trh těsně po tom nejhorším období, může si mnout ruce. Na řeckých dluhopisech šlo v posledním roce a půl zbohatnout. Půjčit dnes peníze Řecku se proto zdá jako dobrá investice. Má to však pár háčků. Tím největším je politika. Řecká vláda se opírá jen o těsnou většinu a voliči jsou nespokojení, takže svrhnout vládu dává smysl. A nová vláda nemusí být ochotná škrtat a jít západu tak na ruku. I přes toto riziko si ale hodně bank a fondů řecké dluhopisy koupí.
Koruna dnes po většinu dne spala jak šípková Růženka. Ustlala si u hladiny 27,46 CZK/EUR. Až pozdě odpoledne ji k silnějším hodnotám poslal jeden větší nákupní příkaz. Kurz se ale opět brzo uklidnil u hladiny 27,40 CZK/EUR. V nejbližší době neočekáváme zásadnější změnu kurzu.




Hlavní ekonom
Next Finance s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?