Hlavní navigace

Videokonference dokážou ušetřit dva měsíce produktivního času ročně

16. 2. 2011

Sdílet

Podle studie jsou hlavními přínosy videokomunikace úspora nákladů a větší produktivita práce.

Společnost Cisco zveřejnila před nedávnem výsledky studie o využívání videokonferenčních řešení v oblasti týmové spolupráce. Výzkumu, provedeného britskou společností Ipsos Mori, se zúčastnili respondenti z dvanácti zemí od Anglie po Čínu. Většina respondentů se shoduje v tom, že tyto technologie výrazně snižují náklady na služební cesty a zlepšují možnosti týmové spolupráce. Mezi dalšími přínosy videokonferencí pak podle odpovědí patří lepší koordinace týmu, zvýšení konkurenceschopnosti a také pružnější reakce na změny trhu.

„Nevyužitý čas (a tím i nižší produktivita) představuje pro firmy a korporace ztráty miliard dolarů ročně. Díky technologiím telepresence mohou naši zákazníci ušetřit značné množství času a tím výrazně zvýšit svou produktivitu, efektivitu a v neposlední řadě získat konkurenční výhody na trhu. Zákazníci na technologiích Cisco TelePresence oceňují nejen často zmiňované přínosy v podobě redukce cestovních nákladů, ale také vysokou kvalitu našich služeb a jejich spolehlivost. Tato studie dokazuje, že tato přidaná hodnota je pro mnohé z nich rozhodující,“ uvedl Odd Johnny Winge, viceprezident a generální manažer pro systémy TelePresence společnosti Cisco.

Jedním z nejzajímavějších zjištění je fakt, že převážná většina (90%) pravidelných uživatelů videokonferenčních řešení (Používajících videokonference minimálně jednou týdně) díky nim ušetří minimálně dvě hodiny produktivního času týdně. Třetina respondentů pak díky těmto technologiím získá dokonce téměř celý jeden pracovní den týdně (7 hodin čistého času). To v ročním přepočtu znamená více než dva měsíce ušetřeného času na jednoho zaměstnance!

 

Z výsledků studie: 

* Přínos videokonferenčních technologií při spolupráci hodnotí kladně 76 % jejich pravidelných uživatelů a překvapivě i 60 % těch, kteří tyto technologie dosud nepoužívají. Větší rozdíly nalezneme v uváděných důvodech pro toto tvrzení – například „zvýšení konkurenceschopnosti“ uvedlo 73 % pravidelných uživatelů a jen 42 % těch, kteří video při komunikaci nepoužívají. Případně „zlepšení vztahů v týmu“ uvedlo 71 % pravidelných uživatelů (a 40 % ostatních), „vyvážení poměru mezi prací a osobním životem“ dopadlo podobně – 70 % versus 37 %.

* Všichni respondenti, včetně těch, kteří tyto technologie zatím nepoužívají, se shodují, že video výrazně vylepšuje efektivitu komunikace při práci z domova (souhlasí 68 % dotázaných), pomáhá snadněji navázat na přerušenou práci (67 % respondentů), zvyšuje srozumitelnost komunikace (opět souhlasí 67 % dotázaných). Pro stejný počet jsou také videokonference velmi důležité pro týmovou spolupráci a v neposlední řadě pomáhají lépe plánovat a řídit práci (64 % respondentů).

* Velmi zajímavé jsou výsledky z průzkumu v Číně – téměř polovina dotázaných (46 %) je zde přesvědčena, že videokonference a telepresence jim jsou schopné ušetřit více než 7 hodin času týdně. V porovnání s Ruskou federací jde o více než dvojnásobek, neboť v Rusku takto odpovědělo jen 20 % respondentů.

* Stejně tak využití videa při týmové spolupráci je v Číně více než dvojnásobné (v porovnání se zbytkem světa). V nejlidnatějším státě na Zemi využívá tuto formu spolupráce 56 % dotázaných.

* Více než dvě třetiny odpovědí (68 %) se shodovaly v tom, že videokonferenční technologie přispívají k trvale udržitelnému rozvoji a/nebo snižují potřebu cestování (čímž redukují uhlíkovou stopu a přispívají k naší ekologické odpovědnosti). Ve všech dvanácti zkoumaných trzích byly videokonferenční technologie hodnoceny jako ekologicky šetrné minimálně polovinou respondentů.

* Třetina dotázaných, nezávisle na geografickém umístění, dosud nevyužívá ani jednu ze zmíněných možností komunikace, ale preferovala by je – pokud by k nim měla přístup. Oproti tomu procento těch, kteří mají videokonferenční technologie k dispozici, ale nevyužívají je, se značně liší podle geografické příslušnosti. Nejvyšší míra nevyužitého potenciálu je ve Francii (54 % respondentů nevyužívá tyto technologie, i když je má k dispozici), následují Spojené státy (21 %). Na opačném konci spektra jsou pak Španělsko, Švédsko a Německo (pouze 13 % dotázaných).

 

O výzkumu 

Online průzkumu společnosti Ipsos Mori se v období od května do června loňského roku zúčastnilo 500 zaměstnanců z následujících zemí: Spojené státy, Austrálie, Čína, Ruská federace, Velká Británie, Francie, Německo, Španělsko, Nizozemsko, Norsko, Švédsko a Dánsko. Respondenti byli starší 18 let, byli zaměstnáni na plný nebo částečný úvazek ve společnostech s minimálně 250 zaměstnanci a týdně uskutečňovali minimálně jeden pracovní hovor.

 

Zdroj: Cisco

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?