Hlavní navigace

Výchova otců v Čechách. Přišel čas pro zavedení otcovské dovolené i pro manažery? Zničí dva týdny kariéru?

19. 11. 2014

Sdílet

 Autor: © bit.it - Fotolia.com
Role otce je v prvních dnech a týdnech života dítěte zvlášť důležitá. Tento čas je klíčový pro navázání prvotního vztahu otce s dítětem a posílení rodinných vazeb. První hodinu po porodu nazýváme zlatou, protože je svátkem pro celou rodinu.

Stalo se běžnou praxí, že tátové chtějí být po narození dítěte týden či dva se svými dětmi a ženami doma. Podle výzkumu Podoby otcovství si 57 % otců bezprostředně po porodu vybírá dovolenou, dalších 16 % řeší tuto potřebu zajištěním neplaceného volna. Nepřišel už i v ČR čas pro zavedení otcovské dovolené? Jedná se o minimálně týden placeného volna vyhrazený otcům v souvislosti s narozením dítěte.

 

Liga otevřených mužů mužů žádá evropský standard

„Jsme pro obnovení diskuse o možnosti otcovské dovolené, která byla zahájena v roce 2007 a pak utichla na začátku finanční krize. Aktivní otcovství je společenským trendem i sdílenou hodnotou a náš stát na to zatím jasně nereaguje. Otcovská dovolená je v Evropě běžným standardem.“ říká Martin Jára, ředitel Ligy otevřených mužů (LOM).  

Role otce je v prvních dnech a týdnech života dítěte zvlášť důležitá. Tento čas je klíčový pro navázání prvotního vztahu otce s dítětem a posílení rodinných vazeb. První hodinu po porodu nazýváme zlatou, protože je svátkem pro celou rodinu. Podobně můžeme týden, kdy jsou oba rodiče a dítě pohromadě, nazývat “zlatým”. Vědí to i čeští muži, když podle průzkumu LOM až 80% z nich má o otcovskou dovolenou zájem.

Institucionální podpora otcovství v této podobě je víc než symbolické gesto. Je také praktickým krokem s pozitivními dopady na rodiny i na společnost. Časné zapojení mužů do péče o děti zvyšuje šanci, že se rodiče budou i později o tuto péči dělit a podporuje spravedlivé rozložení domácích prací mezi partnery. Je také zdrojem kvality života dnešních mužů.

 

Za dva týdny se maskulinní kariéra nezboří

Otcovská dovolená je v evropských zemích běžným standardem a nabízí mužům možnost vybrat si ji v libovolném termínu v určité časové lhůtě po porodu. Muži si ji mohou vybrat v mnoha evropských zemí a trvá průměrně dva týdny. Česká republika patří mezi šest zemí EU, které nemají institucionální podporu otcovství zakotvenou vůbec. “Zkušenost otcovské dovolené obohacuje muže, rodiny i společnost. Navíc motivuje muže, aby se začali zajímat o téma rovných příležitostí,” dodává Martin Jára.

 

CS24

Více informací o aktivním otcovství na www.ilom.cz a www.tatanaplnyuvazek.cz Projekt Táta na plný úvazek je podpořený Evropským sociálním fondem ČR.

 

Byl pro vás článek přínosný?