Hlavní navigace

Wall Street 3: vznikne nový film s názvem „O peníze nikdo nestojí“?

1. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © SeanPavonePhoto - Fotolia.com
Na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů každoročně přijíždějí velké hvězdy, jejichž přínos pro film je neocenitelný. Včera sem dorazila osoba, která dokázala obrátit naruby nejen film, ale i celé finančnictví jedné epochy. Je to americký režisér a scénárista Oliver Stone.

Jan VinterStonův Wall Street z roku 1987 se stal „biblí“ celého jednoho období a všech, kteří v letech po uvedení filmu v londýnském finančnictví pracovali. Byl jsem tehdy jedním z nich, jak jsem před již drahným časem v jednom článku napsal: „Každé ráno jsem se probouzel filmem Wall Street, který dodnes znám nazpaměť. Nejdříve jsem chtěl být Bud Fox (tu roli hrál Charlie Sheen), pak Gordon Gekko (tu roli hrál Michael Douglas). Chodil jsem i stejně oblečen, à la Wall Street, široké barevné kšandy a vesty.“

Neznal jsem tehdy nikoho z kamarádů, kolegů a přátel, kteří by tento film neznali a nesnažili se, každý svým způsobem, podle něj chovat. Zajímavé je, že po jeho uvedení se zaznívaly hlasy, že film není dostatečně realistický, a to jak ze strany makléřů z Wall Streetu, tak i od filmových kritiků. Přesto se však film stal nesmírně populárním a Michael Douglas za něj obdržel Oscara pro nejlepšího herce. Jeho výkon zdá se neovlivnily mnohdy ani velmi vypjaté vztahy mezi ním a režisérem Stonem během natáčení.

 

Nejrychlejší rychlokurs pro bankéře či CFO

Hlášky z filmu typu „Money never sleeps!“ (Peníze nikdy nespí), „Greed is good“ (Chamtivost je dobrá), „If you are not inside, you are outside“ (Když nejsi uvnitř, jsi mimo), „If you need friend, get a dog“ (Jestli potřebuješ kámoše, kup si psa) nebo „Lunch is for wimps“ (Obědy jsou pro slabochy) ve finančním světě naprosto zlidověly.

Musím říci, že jsem se s velkými obavami šel do kina podívat na pokračování Wall Street 2 Money Never Sleeps z roku 2010. A rozhodně jsem nebyl zklamán. Mezi vznikem obou filmů uplynulo 23 let a každý svým způsobem velmi exaktně mapuje svou epochu. Wall Street 1 zobrazuje dobu hojnosti konce osmdesátých let minulého století a Wall Street 2 dobu totálního vystřízlivění a krize konce první dekády současného století. Na svých přednáškách na Právnické fakultě Univerzity Karlovy posluchačům velmi doporučuji zhlédnutí obou filmů po sobě. Jde o nejrychlejší rychlokurs na světě, jaký může bankéř či CFO dostat, aneb vítejte v reálném světě! 

 

Usnuly snad peníze?

Oliver Stone není pochopitelně režisérem jen těchto filmů, na svém kontě jich má již pěknou řádku. Natočil přes dvacet celovečerních filmů, a to nepočítáme jeho televizní a dokumentární projekty. Mezi jeho další známé filmy patří Četa, Narozen 4. července, The Doors, Alexander Veliký a další. Je též autorem velmi kontroverzního dokumentu o Fidelu Castrovi „Comandante“ z roku 2003. Jako perličku v této souvislosti uvádím, že jsem na tomto filmu byl v kině poprvé v životě v sále sám.

Myslím, že by stálo za to natočit pokračování obou snímků jako závěrečný díl trilogie Wall Street 3. Nazval bych je „O peníze nikdo nestojí“. Již v názvu by se zrcadlila současná situace v bankovním a finančním světě, kdy se banky a fondy „topí“ v penězích, které ovšem nejsou ochotny „pouštět“ do ekonomiky a raději je nechávají na účtech centrálních či jiných bank vlastně za „technickou“ nulu. Vypravím se do Karlových Varů a Oliverovi tento svůj námět přednesu. Uvidíme, zda najdeme společnou řeč….

 

bitcoin_skoleni

 

Autor je finanční konzultant a filmový producent