Hlavní navigace

Zítra, 5. října 2021, uvede Microsoft oficiálně novou verzi operačního systému Windows 11

4. 10. 2021

Sdílet

Windows 11 Autor: Microsoft
Windows 11 slibují elegantní design, nové nástroje i větší bezpečnost. Po šesti letech chystá Microsoft vydání nového operačního systému. Uživatele láká na čistý moderní design, nástroje pro lepší produktivitu práce i zvýšení bezpečnosti.

Spuštění Windows 11 je plánováno na úterý 5. října. Přednost v aktualizaci budou mít vybraná nová zařízení, ostatní způsobilá zařízení se k aktualizaci dostanou postupně do poloviny roku 2022.

Nová verze populárního operačního systému přichází s novinkami v oblasti zabezpečení, uživatelům nabídne pokročilé metody šifrování dat a lepší ochranu před malwary. „Výraznou novinkou je také odklon Microsoftu od hesel. Ta je totiž možné prolomit nebo ukrást. Windows 11 proto nabízí přihlašování prostřednictvím otisku prstu, rozpoznávání obličeje, fyzickými tokeny nebo jednorázovým SMS kódem,“ uvedl expert na kybernetickou bezpečnost Adam Koudela z IT firmy XEVOS, certifikovaného partnera Microsoftu.

Kromě toho nový operační systém nabídne také nástroje pro efektivnější práci a komunikaci jako přichytávací rozvržení oken, lepší synchronizaci cloudového úložiště s dalšími zařízeními, integrovaný chat v Microsoft Teams, aktualizace prohlížeče Microsoft Edge nebo usnadnění přístupu pro osoby s postižením. Microsoft slibuje také široký výběr widgetů pro zobrazení počasí, kalendáře nebo zpráv tak, jak je mají uživatelé rádi z mobilních zařízení.

Aktualizace se však dočkají jen uživatelé počítačů splňujících určité hardwarové požadavky. Microsoft za svou údajnou přísnost schytal kritiku už v červnu, kdy k Windows 11 oznámil bližší podrobnosti, později požadavky zmírnil. Zařízení musí být vybaveno alespoň 1GHz procesorem se dvěma nebo více jádry kompatibilní se 64bitovou architekturou. Musí taktéž disponovat alespoň 4 GB RAM a 64GB úložištěm.

soutez_casestudy

Jednodušší přechod na nový operační systém má zaručit automatická obnova dat přes úložiště OneDrive. Zda je zařízení pro aktualizaci způsobilé lze ověřit například pomocí aplikace PC Health Check. Na možnost aktualizace uživatele upozorní služba Windows Update, přechod z již zakoupených Windows 10 na novější verzi bude zdarma.

Windows je dlouhodobě nejčastěji využívaným operačním systémem na světě. Microsoft drží 69 % trhu s operačními systémy pro osobní počítače, následuje ho Apple se svým Mac OS se 14 %. Aktuální verze Windows 10 je na trhu od roku 2015 a tvoří 78 % ze všech aktuálně instalovaných verzí Windows. Jeho podpora má trvat minimálně do roku 2025. Podpora dosud oblíbených Windows 7 byla ukončena již v lednu 2020.

ČASOPIS ONLINE I V TIŠTĚNÉ PODOBĚ

 

CFOworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Vychází jako čtvrtletník a jeho primárním cílem je informovat o novinkách v oblasti práce finančních ředitelů, tj. ukázat, že svět financí není jen světem nudných čísel a účetnictví, že jde především o lidi, kteří mají velký smysl pro zodpovědnost a často řeší úkoly i mimo oblast finančního řízení, monitoringu a kontroly finančních procesů, plateb, cash-flow, finančního plánu a rozpočtu a vytváření strategických projektů.

Celoroční předplatné i jednotlivá čísla si můžete objednat v naší digitální trafice.

Byl pro vás článek přínosný?